Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Асен Меджидиев: Не очаквам ново извънредно положение заради COVID-19

Здравните власти обсъждат намаляване на ковид карантината, като се очаква следващия вторник да вземат окончателно решение. Пред БНТ темата коментира служебният здравен министър Асен Меджидиев, който уточни, че се обсъжда за ваксинираните лица изолацията да е по-кратка.

“Ако кривата върви надолу, заразените намаляват и няма натовареност в болниците, се обсъжда ковид карантината да бъде два вида. За ваксинираните тя да е по-малко дни, за останалите да бъде 7, но на петия ден примерно да се правят един или два антигенни теста и при отрицателен тест хората да се освобождават. Но това ще решат експертите”, каза д-р Меджидиев.

seo blog7

Всеки вторник експертен съвет ще се събира на заседание при министъра, като ще взима решения във връзка с епидемичната обстановка в страната. “Трябва да се прецени кое е удачно, кое няма да застраши живота на пациентите, кое ще разтовари и хората, и бизнеса, и туризма, така че да спре да се всява паника в населението”, заяви Меджидиев.

Министърът не очаква да бъде обявено ново извънредно положение заради COVID-19.

“В никакъв случай не очаквам да изпаднем отново в такава ситуация, но няма гаранция, че не може да се получи нова вълна. Здравната система трябва да бъде подготвена, да имаме интензивни легла в лечебните заведения, пациентите да не бъдат връщани”.

Меджидиев обяви, че от днес освен безплатните антигенни тестове, се връща и възможността за ваксинация навсякъде в страната, а не само при общопрактикуващите лекари.

На въпрос ще се отпуснат ли още пари за медиците на първа линия, министърът отговори, че такава наредба тепърва трябва да се изготви, защото след края на извънредното положение няма законово основание за отпускане на такива средства. Асен Меджидиев коментира и призива на омбудсмана Диана Ковачева това да се случи.

See also  Андрей Райчев: Пред Борисов сега стои задачата да раздели ДБ от ПП

“Още понеделник инициираме първо заседание на наздорния съвет на Здравната каса. Тя (омбудсманът – б.р.) много хубаво призовава, но прекрасно знае, че без законодателен орган в момента това няма как да се случи. Мислим реални механизми как да компенсираме тези хора, особено тези, които работят с тежки пациенти – в интензивни отделения, в реанимации. Провел съм разговор с шефа на Здравната каса, със съсловните организации.”

гръцки преводач Добрич

Имаме много добри лекари като специалисти, като ниво на обучение, които по нищо не отстъпват на лекарите по света, категоричен е здравният министър. По думите му пробойните в системата са администрирането, големите задължения на някои болници и най-вече липсата на кадри.

Меджидиев е изискал от всички лечебни заведения данни за заплатите на администрациите за да се установи каква е диспропорцията между техните възнаграждения и тези на медицинския персонал.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник: