Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

3,5 млрд. евро вече са изплатени по REACT-EU

3,5 млрд. евро вече са изплатени по REACT-EU

Снимка: Архив Ройтерс

seo blog7

Сумата от 31,4 млрд. евро е одобрена и от 3,5 млрд. евро – вече изплатена по европейската схема REACT – EU, съобщават от Брюксел. Това е един от инструментите на NextGenerationEU, който трябва да подпомогне възстановяването на европейската икономика след пандемията от коронавируса.

Още по темата

Общата сума по този инструмент е 50 млрд. евро (по текущи цени), като държавите от общността ще могат да използват основната част от тях – 37,5 млрд. евро през 2021 година, а останалите – през 2022 година. Първото плащане по схемата беше извършено в края на юни. Крайният срок за ползването на средствата е 31 декември 2023 година.

Част от проектите, финансирани със средства по този фонд, са свързани с покупка на допълнителни ваксини срещу коронавируса (Португалия), изграждане на ИТ системи за здравеопазването (Словения), ново оборудване за болници (Чехия), подкрепа за малки предприятия за цифровизацията (Швеция, покупка на учебни пособия (Австрия и Румъния), материална подкрепа за уязвими граждани (Естония, Люхембург, Франция) и т.н.

Схемата е облекчена – не изисква национално съфинансиране на проектите, става ясно още от съобщението на ЕК. Някои проекти, които отговарят на условията, но са започнали преди 1 февруари 2020 година, тоест преди появата на коронавируса, също могат да получат финансиране по схемата.

гръцки преводач Добрич

По тази схема България може да получи 416 млн. евро. Досега страната ни е получила 120 млн. евро по проекти в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Общата сума в NextGenerationEU e 800 млрд. евро.

Източник:

See also  Кадър на деня за 26 юни