Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Зелето поскъпна почти двойно, гони 1,50 лв. за кг

Зелето поскъпна почти двойно, гони 1,50 лв. за кг

Снимка: БГНЕС

Въпреки че цената на зелето е наполовина по-висока от миналия ноември, народът купува зеленчука и не се пазари. Това установи проверка на „Телеграф“ в зарзаватчийници в квартал на столицата около Южния парк.

В момента във всички квартални магазини се продават свежи и стегнати зелки от българските сортове Балкан и Кьосе на цени от 1,50 лв. до 1,80 лв. за кг, докато миналия ноември цената беше 1 лв. килото в кварталните зарзаватчийници.

Червеното пък върви 1,80 – 2 лв. килото. Основно са с произход Пазарджик и Петърч.

В търговските вериги прясното зеле се продава от по 0,50 лв. до 1,40 лв. килото. Потребители обаче се оплакваха, че първия ден харесали вкуса на зелката, която взели за проба, а когато на следващия ден си купили голямо количество за туршия, зелето се оказало твърдо и жилаво.

В малките магазини увериха, че правят голяма отстъпка при покупка на над 10 кг до 1,20 лв. за кг.

В зарзаватчийниците се намира хрян по 18 лв. за кг и царевица по 7 лв. за кг. Има търсене и за бидони и кофи от 18 л. Цените в железариите се движат от 21 лв. до 30 лв. за различните обеми и екстри. Има и редовни клиенти на кисело зеле, което вече се появи по магазините. То върви по 2 лв. за кг. От него си купуват клиенти, които твърдят, че се съмняват в чистотата на туршията, обясниха продавачи.


 

Източник:

See also  Нова година без нов бюджет - вариант, който крие сериозен риск

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *