Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Защо стършелите са най-опасните жилещи насекоми в България

стършели

Навярно знаете за мъдрата мисъл на Айнщайн, че ако пчелите изчезнат от света, то човечеството би разполагало най-много с четири години време за съществуването си. Надяваме се да не ставаме свидетели нито на изчезването на тези медоносни насекоми, нито на края на света, но сме убедени, че това изказване важи единствено за пчелите. Само и единствено за тях и в никакъв случай за останалите жилещи насекоми, сред които най-опасни се явяват стършелите.

seo blog7

Да разгледаме по-подробно анатомията на стършелите и защо те с основание са известни като най-опасните жилещи насекоми в България.

От биологична гледна точка стършелите са вид оси, спадащи към сем. Vespidae. На външен вид те доста наподобяват обикновените оси, но имат не само по-голяма глава и по-закръглен корем от тях, но и доста по-внушителни размери.

Цариците на европейските стършели могат да достигнат големина до 55 мм.

Стършелите са месоядни насекоми. Те изграждат своите гнезда на открито и обикновено сред природата. Привлечени от хранителните остатъци на хората обаче, те бързо се ориентират към нашите вили, покривни пространства или дори балкони и се заемат да построят своето гнездо в близост до неизчерпаемите източници на храна, които ние оставяме след себе си. Това е причината често да се срещат и по градовете.

Каква е разликата при ужилването между стършелите и пчелите?

За разлика от повечето свои жилещи събратя, стършелите могат да бъдат изключително агресивни, ако усетят опасност за себе си или за гнездото си. Те действат мигновено и могат да нанесат множество ужилвания върху всеки, който сметнат, че е техен враг. Жилото им не се откъсва от тялото им след атакуването им както е при пчелите и продължава да е тяхното най-мощно и безотказно оръжие. Опасността от многобройни ужилвания от стършели грози не само хората, но и всички бозайници, включително и домашните ни любимци.

See also  Омикрон в Кипър, затягат мерките от 15 декември

Какви опасности крие ужилването от стършел и какво ги различава от това на осите

Сега ще ви обясним защо унищожаването на стършели изисква професионални умения. В жилото на стършелите се съдържа огромно количество ацетилхолин – вещество, което се явява животозастрашаващ невротоксин. При ужилване ще усетите не само пареща болка или подуване в областта на засегнатото място. В организма ви ще навлезе отрова. За хора, проявили вече алергична реакция от ужилване от оси и стършели, нейното количество може да доведе до анафилактичен шок и да бъде фатална. Ако спадате към тази група, винаги носете в себе си инжекция адреналин. Дори и досега да не сте били ужилвани от оси или стършели, имайте предвид че алергична реакция от ужилване от ципокрили може да бъде провокирана във всеки един момент от живота ви.

гръцки преводач Добрич

Много хора, които са били нападнати и ужилени от насекомо, считат че са били атакувани от оси. Истината е, че ужилванията от оси, макар и изключително неприятни и опасни, не могат да доведат толкова лесно до животозастрашаващи последици именно защото нямат толкова отрова в жилото си, но все пак ако сте силно алергични към отровата на оси бъдете внимателни.

В редица форуми се предлагат идеи как да си направите самоделни капани срещу стършели или оси, или пък се дават рецепти за приготвянето на отрова, която директно да впръскате в гнездото не жилещите насекоми. Изобщо не ви препоръчваме подобни дейности, защото те могат да са изключително опасни за здравето ви. Едно е да се опитате да се справите сами срещу нашествие от мравки или хлебарки, и съвсем друго да пробвате силите си срещу толкова агресивни и опасни жилещи насекоми, каквито са стършелите.

See also  Фармацевтите удължават с две седмици договора си с НЗОК

В случай, че забележите на тавана, в двора или на терасата си гнездо на стършели или оси, незабавно се свържете с професионална ДДД фирма, която предлага услуга за борба срещу стършели. Докато тя откликне на повикването ви, стойте настрана от жилещите насекоми и не ги предизвиквайте по никакъв начин. Ако все пак те са усетили присъствието ви и са ви нападнали, то незабавно потърсете в домашната си аптечка вид противоалергично лекарство от групата на антихистамините и не забравяйте, че всяка минута е ценна. Дори и да нямате усещането или знанието, че сте алергични към ухапване от оси или стършели, ви съветваме да потърсите бързо лекарска помощ. Мислете единствено за здравето си, а за дезинсекцията на дома ви се доверете на професионалните екипи на специализираните фирми, като нашата.