Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Заплашиха със съд Борис Бонев

Изказаните от общинския съветник Борис Бонев твърдения са манипулативни като изваждат от контекст различни факти, за да се създаде неотговарящо на истината внушение. Това се посочва в официална позиция на “ЛОГ-СИБЕРИЯ” ЕООД, изпратена до бТВ.

Общинският съветник изнесе информация за подписани договори от Столична община, с които според него тя се готвила да плати за уличното осветление цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.

Организацията на Борис Бонев “Спаси София” е разследвала обществена поръчка на стойност 73 млн. лева. Компаниите, за които става дума, са “ЛОГ СИБЕРИЯ” и “Улично осветление”. По думите на Бонев първата работи с пет пъти по-високи цени в сравнение с офертите на втората.

“Единичното сравняване на отделни цени е изключително некоректно, тъй като обществената поръчка включва два основни компонента с различна тежест, които се оценяват заедно”, поясняват още от фирмата.

“Г-н Бонев извади отделни единични цени за изграждане на нови осветителни тела на “ЛОГ СИБЕРИЯ” и изцяло пропуска да отбележи цените за техническа поддържка, които са основен елемент на поръчката. За нас този пропуск е напълно умишлен, защото в него се вижда, че цените на “ЛОГ СИБЕРИЯ” за поддръжка са чувствително по-ниски от тези на другата фирма”, уточняват още от фирмата.

От там заявяват, че по никакъв начин не ощетяват бюджета на Столична община, а напротив – фирмената им стратегия е изградена на базата на минимална цена за поддръжка на месец, която се плаща задължително като твърда цена по договаряне.

“Заложените по-високи цени за евентуално новоизграждане са на база използването на висококачествени материали, които намаляват необходимостта от честно техническо обслужване и поддръжка. Цената за улична лампа от около 5000 лв., която г-н Бонев изтъква, не се отнася за просто поставяне на лампа, а изграждане на мрежа, стълб и осветително тяло, с всички останали компоненти, като в тази цена се включва и труда на специалисти и нужната механизация – вишки и строителна техника”, обясняват от “ЛОГ СИБЕРИЯ” в становището си.

See also  Ваня Григорова: Трябва да се наложи контрол върху спекулата, каквато безспорно има

“Твърденията за заплата от 7000 лв. са не просто манипулативни, но и напълно умишлена лъжа. В чл. 8 от договора ни със Столична община, който Бонев твърди, че е чел, ясно е записано, че в посочените цени са включени всички разходи, включително тези за персонала, който изпълнява поръчката и ръководния екип. Столична община не дължи заплащане на каквито и да е други разноски, направени от изпълнителя – цитираните 40 лв. на час се дължат единствено и само ако бъдат възложени непредвидени по този договор дейности, които не са включени в ценовото предложение. До момента Столична община не е възлагала никакви извънредни дейности и практиката показва, че такива в подобни поръчки няма”, посочват от “ЛОГ СИБЕРИЯ”.

От там завършват, че за предоставяне на невярна и манипулативна информация, уронваща името на фирмата, Борис Бонев подлежи на съдебна отговорност.

Поставете оценка:

1.8

Оценка 1.8 от 16 гласа.

Източник: