Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

За японския премиер световният проблем с руския газ е и собствен

За японския премиер световният проблем с руския газ е и собствен

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

seo blog7

Световният проблем около руската инвазия в Украйна е и собствен за японския премиер Фумио Кишида, тъй като гласоподавателите в неговия район Хирошима разчитат на руски газ, за да си приготвят вечерята, пише Питър Уандърс от The Wall Stret Journal.

Япония и европейските страни изключиха руския природен газ и петрол от обхвата на санкциите, които наложиха против Русия, след като презудентът на страната Владимир Путин започна война в Украйна. Този ход позволи на Путин да поддържа основния си източник на чужда валута, а според Кишида енергийната сигурност на Япония би била застрашена от внезапно прекъсване на доставките.

Това е един пример как мрежата от връзки между Русия и световната икономика затруднява демократичните лидери в налагането на наказания на Путин за руската инвазия, без те да имат ефект върху собствените им икономики. Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли възможността от прекъсването на енергийните сделки с Русия към момента, тъй като според него това би довело до рецесия в цяла Европа.

Западните компании продължават да продават продукти като козметика и сладолед в Русия, докато Japan Tobacco Inc – една трета от който е притежаван от японското правителство –  все още поддържа големия си бизнес с тютюн в Русия.

Още по темата

гръцки преводач Добрич

Япония внася по-голямата част от енергоизточниците си, включително природен газ от руския остров Сахалин, който се намира на север от Япония. На пресконференция на 16 март на Кишида бе зададен въпрос за газовото находище на острова, на който той посочи, че “що се отнася до доставките на енергоносители, смятам, че това е важен проект за нашата нация”.

See also  Сепаратистите: Започна щурмът на стоманодобивния завод в Мариупол

Като цяло Япония получава около 9% от природния си газ от Русия. През 2006 г. обаче енергийната компания Hiroshima Gas Co. пое по-голям анагажимент към Москва, заради който внася до 210 хил. тона втечнен природен газ от Сахалин ежегодно от 2008 г. до 2028 г. По данните на компанията договорът осигурява около половината от газа, необходим всяка година.

Представител на японския гигант посочи, че доставките от Сахалин биват внася нормално, но компанията следи отблизо ситуацията и планира алтернативи в случай, че руският газ бъде включен в санкциите.

Hiroshima Gas е базирана в централния регион на Хирошима, представляван от Кишида от 90-те години на миналия век насам. От 2009 г. изпълнителният директор на компанията Хидеки Фукаяма, тогава президент и впоследствие председател, даряваше 240 хил. японски йени, равняващи се на 2000 щатски долара ежегодно, на политическата организация на Либерално-демократичната партия (ЛДП) в региона, оглавявана от Кишида.

След оттеглянето на Фукаяма от поста през юни 2017 г., той временно прекрати своите дарения, които бяха продължени от новия ръководител на компанията Козо Тамура. Представители на Hiroshima Gas и на Кишида посочват, че даренията са лични и нямат общо с бизнеса на компанията. Те са направени според законните ограничения и за тях е било съобщено, каквито са били и изискванията.

Япония плати над 3 млрд. долара за руски газ през 2021 г. Ако трябва да го замени с доставки, чиито спот цени са на рекордно равнище, то това би струвало много повече милиарди, смятат анализатори.

“Икономическите последици биха били значителни”, смята анализаторът в Rystad Energy Каушал Рамеш. По думите му доставките от Сахалин са удобни, тъй като отнема само два дни, за да стигнат до японските пристанища спрямо необходимия над месец за американски доставки.

See also   Wall Street не успя да задържи първите ръстове за 2023 г.*

Още по темата

Към момента традиционното домакинство в Токио плаща с около 30% повече за електричество, отколкото в началото на 2021 г., заради високите цени на газа и други горива.

Съветниците на премиера отхвърлиха твърденията, че японските покупки от Русия значително спомагат бойната машина на Москва. Според един от говорителите японските пари са по-малко от една десета от това, която европейските страни плащат. По думите му, ако Япония прекъсне договорите си, то други страни, като Китай, ще искат да купят газа, дори на по-високи цени спрямо тези за Япония.

“(Отмяната на доставките – бел.ред) Ще се превърне повече в санкция за Япония, отколкото за Русия”, посочи говорителят на министър-председателя на страната.

Като цяло японските медии са съпричастни с това твърдение.

Един коментатор обаче не е съгласен. Според Сохей Иде от агенция Kyodo Япония може да издържи и без руска енергия, стига да има спестяване на електроенергията.

“Не е ли това цена, която трябва да платим, за да защитим международния ред, който изискваше толкова големи жертви за изграждането си?”, пише Иде в свой коментар.

Енергийната търговия бе една от малкото сфери на сътрудничество между Япония и Русия в дългопродължаващ дебат за японските острови, превзети от Съветски съюз в края на Втората световна война. Бившият министър-председател Шиндзо Абе проведе безброй среща с Путин в безполезни усилия да постигне споразумение. На 21 март руското външно министерство заяви, че слага край на преговорите, посочвайки японските санкции като причина.

Източник: