Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

За какво да внимаваме при онлайн пазаруването?

От вчера у нас бе въведен зелен сертификат, а с него много хора, които няма да имат свободен достъп до молове и големи магазини, вероятно ще заложат на онлайн търговията.

Да бъде забранено на онлайн търговците да публикуват фалшиви и неверни отзиви на потребители. Това предвижда проект за промени в Закона за защита на потребителите.

seo blog7

“Трябва да се направи опит да бъдат класифицирани нещата, които облъчват потребителите по различни начини, за да може те да бъдат наясно дали посланията са автентични. Това е една от целите на проекта, който беше приет от Министерския съвет”, посочи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в студиото на “България сутрин”.

Той обясни, че в проекта се въвеждат задължения за доставчиците на онлайн местата за електронна търговия  – да бъдат по-отговорни към потока на информация, който се изсипва към потребителите.

“Те ще имат задължения занапред да предоставят критериите, по които се осъществява класирането в търсачките, които виждаме навсякъде в платформите на онлайн магазините”, уточни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че това ще се случи чрез ясна информация за потребителя – да види всеки по какви признаци е осъществено това класиране.

“Освен търговеца в един онлайн магазин, може да има и други, които използват тази платформа. Този, който стопанисва магазина, трябва да ви информира, че това класиране е направено например на база най-много търсения, най-много автентични отзиви от потребители, най-много сключени сделки с потребители. Тогава ще можете да сте наясно защо най-отгоре ви се появят търговецът “Х”, подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите.

гръцки преводач Добрич

Маргаритов посочи, че лицата, които стопанисват онлайн магазините, ще бъдат длъжни да информират потребителите и за това кой от тези, които са в списъка и предлагат стоки, е търговец и кой е физическо лице.

See also  Стартиращи компании за поддържане на добра физическа форма и забавления във виртуалната реалност – участници в новия епизод на "Дръзките"

“Потребителското законодателство защитава потребителя, когато той си купува стока от търговец”, заяви той.

И посочи, че най-честите оплаквания при онлайн пазаруването са свързани с правото на отказ или разминавания между това, което е поръчано и това, което е доставено.

“Някои търговци препятстват това право на потребителите. Когато пазаруваме в интернет, в огромния брой случай, имаме право да върнем закупеното в 14-дневен срок, и то само защото то не ни е харесало”, добави Маргаритов.

Източник: