Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Йордан Терзийски: Щяхме да осигурим слотове за всички танкери

Правителството на Кирил Петков направи много категорични крачки към газова диверсификация и не оставихме за нито един ден българския бизнес и българския бит без газ. В много спешен порядък успяхме да договорим два танкера с втечнен газ и съответните слотове за доставки до България.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Йордан Терзийски от „Продължаваме промяната“.

seo blog7

Успяхме да нагнетим Чирен до малко над 50% и започнахме да търсим малко по-средносрочно решение с обвързващата оферта за 7-те танкера втечнен газ от САЩ. За съжаление служебното правителство успя да договори слотове само за един от тях и тук започват да изникват много въпроси. Търсило ли се е усилено начин да бъдат реализирани те? Защото това щеше да ни даде една гарантирана сигурност за тази зима. Успяхме да договорим пълния обем азерски газ – 1 млрд. кубика и тези танкери щяха да осигурят още толкова, което щеше да гарантира една сигурност за българския бит и бизнес за тази зима.

Ако правителството иска да продължи своята работа с „Газпром“ трябва да стане много ясно дали в момента то продължава да заявява ежедневно количествата, както ние го правихме във всеки един ден, за да може при един евентуален арбитраж ние да бъдем силната страна, защото България е била коректната страна по договора. Направили сме две плащания към „Газпром“, които бяха върнати.

Както виждате два танкера стигнаха, каза Терзийски по повод обвиненията, че не е имало икономически изгодни договорени слотове за разтоварването им. Седемте танкера бяха договорени на по-ниски цени от пазарните, два дни преди да падне правителството на Кирил Петков. Трябваше ни още малко време, за да договорим пълните слотове, допълни той.

See also  Мъж с 50% изгаряния бере душа след възпламеняване на газ

Обвинението на Делян Добрев от ГЕРБ, че в момента плащаме с 28% по-скъп газ, който купуваме от „Газпром“, а разликата в парите отива в офшорни фирми на ПП, Терзийски определи като откровени лъжи.

гръцки преводач Добрич

Това ще приключи още на 2 октомври, защото на българските граждани им писна да бъдат лъгани и манипулирани от ГЕРБ. Г-н Василев много ясно обясни как се формулира цената на „Газпром“ – тя е свързана с борсата и това е направено още по времето на ГЕРБ. Тоест те са се отказали от един доста по-изгоден договори, предподписали са го и са го свързали с борсата.

По повод мигрантския натиск и оградата по границата, Терзийски каза, че това е едно скъпо съоръжение, защото цената му се увеличила на километър четири пъти. „Качеството на строителство очевидно е каквото беше качеството на строителство на пътища по времето на г-н Борисов. Виждаме, че тази ограда е компрометирана и че е имало канали, покровителствани от определени институции и всичко това трябва да приключи. Направихме първата стъпка по възстановяване на граничния контрол с акцията в „Капитан Андреево“. Там успяхме да върнем държавата в своята роля. Всеки четвърти камион е бил пълен с плодове и зеленчуци, пълен с пестициди. Давали сме отрова на децата си и сме захранвали мафията със средства. Това всичко е било под патронажа на управляващите от ГЕРБ“, каза още Терзийски.

Поставете оценка:

3.1

Оценка 3.1 от 15 гласа.

Източник: