Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Войната на Путин показва, че Западът трябва да осветли мръсните пари

Войната на Путин показва, че Западът трябва да осветли мръсните пари

Снимка: архив Ройтерс

Режимът на президента на Русия Владимир Путин е обвиняван в корупция от години от активисти и разследващи журналисти. Министерството на финансите на САЩ заяви това официално в понеделник, като директно определи управлението му като клептокрация.

Путин даде на САЩ и техните съюзници идеалния шанс да се справят с лошите практики и вратичките, които улесняват корупцията и позволяват на мръсни пари да се въртят по света. Американският президент Джо Байдън обеща, че администрацията му ще се бори с прането на пари и укриването на данъци от клептократи и престъпници, като започне от САЩ, пише Bloomberg.

Нахлуването на Русия в Украйна изисква суров и бърз отговор от световните сили, за да се опитат да спрат финансирането за военните усилия на Путин. Време е да се нанесе и удар по сенчестите офшорни фондове на режима, посочва изданието.

„Преди това светът не можеше да тръгне след Путин, без да рискува да го провокира“, казва Сони Капур, експерт по банкиране и финанси, който ръководи мозъчния тръст Северен институт за финанси, технологии и устойчивост. „Сега световните лидери могат да замразяват, конфискуват и репатрират активи директно от Путин и неговия вътрешен кръг“, допълва той.

Обединеното кралство вече беше подтикнато да представи отложения закон за икономическата престъпност, предназначен да разкрие истинските собственици на недвижими имоти и да се справи с прането на пари в Лондон. Според Националната агенция за престъпност това струва на страната повече от 100 млн. паунда (134 млн. долара) годишно.

Швейцария и редица международни данъчни убежища и тайни юрисдикции, включително тези под закрилата на Великобритания, трябва да бъдат притиснати да се присъединят към каузата.

See also  Кадър на деня за 23 октомври

В световен мащаб обемът на незаконните средства, които се вливат във финансовата система, възлиза на 2-5% от брутния вътрешен продукт (БВП), или до 2 трлн. долара, според данни на ООН.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ забрани на всички американски граждани или компании да работят с централната банка на Русия, както и с руските инвестиционни фондове и Министерството на финансите на Русия. Руският държавен инвестиционен фонд е описан в съобщението на ведомството като „емблематичен за по-широката клептокрация на Русия“.

„Този ​​фонд и неговото ръководство са символи на дълбоко вкоренената руска корупция и разпространение на влияние в световен мащаб“, казва висш служител на администрацията на Белия дом.

Още по темата

Миналия декември Министерството на финансите на САЩ създаде фонд за клептокрация, за да възнагради информатори, които помагат да се идентифицират „мръсни“ активи. САЩ приеха и Закон за корпоративната прозрачност, за да подобрят стандартите за регистрация на компании към края на президентството на Доналд Тръмп.

„Изглежда, че САЩ осъзнаха, че непрозрачните финансови потоци са заплаха за интересите на националната сигурност“, коментира Оливър Булоу, експерт по пране на пари.

Режимът на Путин е обвиняван от години в незаконно присвояване на средства от инвеститори, например родения в Америка Уилям Браудър и магнати в изгнание като Михаил Хордоковски. Подробности за лица и компании, свързани с пране на пари и корупция, бяха разкрити от разследващи журналисти.

Редица книги се опитват да разкрият как руските офшорни средства се използват за финансиране на тайни отвъдморски операции, за да се подкопават враговете на Русия.

See also  Европейците ще могат отново да летят до САЩ

Редица държави се присъединиха към опитите за притискане и изолиране на Русия финансово, чрез санкции, заради войната в Украйна. САЩ, ЕС, Канада и Япония замразиха голяма част от активите на руската централна банка в чуждестранна валута.

Дори Швейцария се съгласи да последва санкциите на ЕС срещу физически лица, компании и някои банки, включително самия президент на Русия Владимир Путин, премиерът Михаил Мишустин и външният министър Сергей Лавров. Това не е първият път, когато швейцарските банки замразяват активи на хора заради санкции на САЩ, но като цяло страната все още пази своята геополитическа независимост и банкова тайна.

В швейцарското банкиране има романтична представа, че поверителността защитава добрите хора от опасности у дома. Това обаче е доста остаряла концепция, защото от години излизат наяве все повече скандални случаи на укриване на пари.

Великобритания трябва да направи повече. Законопроектът за икономическата престъпност на правителството е стъпка напред, но критиците на управляващите се опасяват, че това няма да бъде достатъчно.

Този закон вероятно ще донесе прозрачност на жилищния пазар, отдавна предпочитан от олигарсите като място за скриване на парите им. Правителството обаче все още не е направило нищо да изчисти корпоративния регистър на Обединеното кралство, където все още могат да бъдат създадени фиктивни компании с анонимни собственици.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.