Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация

Ситуацията привидно изненада всички, но дeйствията на Русия не могат да бъдат неочаквани, доколкото тя многократно в предходен период беше притискана, заграждана отвсякъде с разполагането на нови, съвременни средства, които е спорно колко са нападателни и колко са отбранителни. Русия смята тези действия за непосредствена заплаха. Имаше дипломатическа и икономическа война, която се водеше срещу Русия и това видимо принуди руското държавно ръководство и президента Путин да предприемат такива стъпки. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

“Това е крайно решение, няма как трезво мислещ човек в 21 век да смята, че войната може да бъде решение”.

seo blog7

Още по темата

25 фев 2022 14:15

468

25 фев 2022 14:08

55

гръцки преводач Добрич

НАТО ще взема решенията си в посока прекратяване на военните действия, защото вече нееднозначно изразиха становище, че в конфликта между Русия и Украйна, след като Украйна не е член на НАТО, те няма как да се намесят.

“Това го казаха в последния момент, трябваше доста по-рано да се води откровен политически диалог с Украйна и да им се каже, че тези условия съществуват неотменимо. Че не е по правилата НАТО да действа там”, допълни Стойчев.

В Украйна бяха пращани контингенти от обучители, беше подпомагана реформата в техните въоръжени сили, беше манипулиран вътрешнополитическият живот в Украйна, защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна.

Военната ескалация ще спре. Крайните цели на Путин са денацификация. Възраждането на неонацизма в Украйна има своята почва. Няма начин конфликтите от миналото през Втората световна война и времето след нея срещу съветската власт да не дават сега своите резултати.

See also  Искрен Митев: Бюджет 2022 е различен и с променен подход

В Русия се наблюдава вътрешна съпротива, появиха се доста центрове, които критикуват Путин за неговите крайни решения. Един от генералите, член на Изборския клуб, който е един от сериозните тинк-танк центрове в Русия, постави въпроса дори за оставката на Путин.

НАТО по някакъв начин се оказа силно доминирана от решенията на Съединените щати. Русия също направи грешка, защото пренесе в един момент състоятелните разговори на ниво двустранни срещи Москва-Вашингтон, а те трябваше да продължат в друга посока.

Русофилството битува в българското самосъзнание преобладаващо. От друга страна има хора, които се очертават еднозначно като ястреби, които подкрепят прозападна политика.

Политическата ни маса днес се намира в твърде хаотично състояние. Имаме една странна коалиция, която излъчи и подкрепя това правителство, тя обаче е твърде крехка. Виждаме вече, че БСП се противопоставя. От друга страна имаме неефективна опозиция, която е креслива дотолкова, доколкото иска да се върне по някакъв начин във властта, посочи Стойчев.

По думите му организираната престъпност в целия бивш соцлагер е много по-консолидирана в своите бързи решения, отколкото политиците и държавниците ни. “У мен се залага убеждението, че ние имаме политически елит във властта в момента, който се държи като борсов спекулант, което в дипломацията и политиката няма как да успее”.

Последиците от санкциите за България са икономически преди всичко, също политически, във военен аспект не виждам опасност. “Застрашена е енергийната ни сигурност, ние под натиск избягвахме да вземем оптимални съвременни решения. Затваряхме реактори преди да са изтекли сроковете на тяхната пригодност, не ги модернизирахме”, изброи гостът.

Всички експерти и специалисти казват, че ядрената енергия е съвременна и ни е нужна.

See also  Лондон към гражданите: Търсете спешна помощ само в краен случай

Нашите политици имат от какво да се учат, дори от непосредствените ни съседи. И Гърция, и Турция исторически са доказали уменията на своите политически и дипломатически елити. Ердоган сега се върна от чужбина бързо, за да заяви, че не може да скъса отношенията нито с Русия, нито с Украйна, защото това не е в синхрон с турските национални интереси.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Източник: