Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Важните новини във ФАКТИ за 11 юни

ИТН са поискали договорът с “Газпром” да се удължи

Сред причините за разрива в отношенията между кабинета и Министерството на енергетиката е предложениото от “Има такъв народ” за продължаване на договора с „Газпром“, докато намерим сигурен източник на доставки, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов пред “Евронюз България”.

seo blog7

Идеята среща отказ от страна на вицепремиера Асен Василев. Договорът на България с “Газпром” изтича в края на тази година. Вицепремиерът Асен Василев заяви категорично в края на април, когато “Газпром” спря в нарушение на настоящия договор подаването на природен газ за България, че търговските взаимоотношения между “Булгаргаз” и “Газпром” няма да бъдат продължени.

Кирил Петков: България иска три основни гаранции от Скопие

В този момент България има три основни приоритета, които ЕС трябва да бъда част от гаранцията, за да можем да имаме стъпки напред по отношението на даване на съгласие за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с Олаф Шолц.

“Първото нещо е да се видят през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония, за да се защитят правата на българското малцинство там. Едновременно с това имаме Рамкова позиция и Договор за добросъседство. Всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета”, заяви Петков.

гръцки преводач Добрич

Олаф Шолц: Настоятелно подкрепям вдигането на ветото за РСМ

“Германия разбира, че не е лесно да се преодолеят историческите разногласия между съседните държави, но нашият опит показва, че е обогатяващо за всички, когато се преодолеят недоверието и се изградят приятелски отношения със съседите. Затова настоятелно подкрепям постигането на съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. Смятам, че има шанс за постигане на напредък. Ще продължим дискусията и обмена между нас до края на френското председателство и се надявам да постигнем напредък. Аз съм убеден, че заедно ние, европейците, носим отговорност за ЕС и за стабилността на Балканите. Важно е да използваме процеса на разширяване сега, в полза на Европа.

See also  ВМРО организира протестно автошествие

Воден ад във Вършец: Отнесени са мостове, камион и коли

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени най-много валежи във Враца – 108 л/кв.м., в Рожен – 85 л/кв.м, в София – 85 л/кв.м., Драгоман – 69 л/кв. м и в Пловдив – 65 л/кв. м, съобщи пред БГНЕС Виктория Клещанова от НИМХ.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: