Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Важните новини във ФАКТИ на 14 юли

Удар по България! Русия прекрати сертификатите на “Терем – Летец” и “Авионамс”

Русия спира действието на сертификатите, издадени на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”. Това съобщи говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова на брифинг.

seo blog7

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите за авиационни ремонтни компании, издадени на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”, обясни Захарова.

Антоний Гълъбов: Радев печели време

Третият мандат за съставяне на правителство е кризисен и в това отношение политическата партия, на която ще бъде връчен, е изправена пред много сериозен риск. При неуспех това би имало лоши последици от гледна точка на електоралните резултати.

По думите му изглежда, че засега президентът Румен Радев не е решил на коя партия ще връчи третия мандат за съставяне на правителство. Той (държавният глава – б.р.) предпочете отново да приеме предложението на “Демократична България” за междинни консултации и то с всички политически партии, като в известна степен се опитва да прехвърли този нелек избор на самите политически партии, допълни доц. Гълъбов.

гръцки преводач Добрич

Дали ще стане? Третият мандат отива в БСП

Третият мандат отива в БСП. Това научи News.bg от свои източници. Държавният глава щял да направи жест към социалистите въпреки сложните си отношения с ръководството на червената партия.

След разпада в ИТН партията на Слави Трифонов не била опция. Пред Румен Радев била дилемата БСП, които не отидоха на консултациите в президентството, или ДБ, които уважиха поканата му, но пък твърдо са “за” изгонването на руските дипломати. Ако третият мандат отидел при десните, това щяло да настрои русофилите срещу президента.

See also  Тошко Йорданов: Има твърде много държавни музеи, може да има окрупняване

КС: Закриването на спецправосъдието не противоречи на Конституцията

Закриването на специализираните съдилища и прокуратури не противоречи на Конституцията. Решението е прието единодушно с 10 гласа от Конституционния съд.

Така КС отхвърли искането на главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоконституционност.

Атанасова: Липсата на кворум води до агония на всяко заседание в НС

От ГЕРБ-СДС считат, че доверието към 47-ото Народно събрание е изчерпано и според формацията не може да се намери формула за каквато и да е подкрепа в рамките на настоящия парламент. Това обясни председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова след срещата при президента за втория мандат.

„Ясно е, че правителството падна след вот на недоверие. Ежедневната агония с това, че няма кворум, дори за заседания на парламента, няма парламентарна подкрепа, е съвсем очевидна. В този смисъл, всяко бавене на парламентарната и конституционна процедура смятаме, че е напълно безсмислено”, добави тя.

Поставете оценка:

2.3

Оценка 2.3 от 3 гласа.

Източник: