Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

В българската гейминг индустрия няма признаци на рецесия

Търсенето на кадри в българската гейминг индустрия продължава да бъде високо, засега няма индикации за задаваща се рецесия, напротив  – даже „ври и кипи”, като се има предвид какви проекти се разработват в момента на родна територия. За тях се събират нови екипи, а българските студиа желаят да работят върху повече от едно заглавие и да имат повече от един вътрешен екип. Това са изключително интересни процеси, които за първи път се случват в България и аз съм изключително доволен като човек, който от години инвестира в тази индустрия. Това каза Ивайло Коралски, съосновател и изпълнителен директор на компания в бранша, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

seo blog7

Коралски посочи, че се наблюдава тенденция за свиване на потребителските разходи за видеоигри и тя е базирана на факта, че абонаментният модел навлиза все повече и при видеоигрите. Така за много потребители разходите им, обвързани с гейминг индустрията, са свързани с абонаментния модел и те не дават допълнителна сума извън него, защото им е напълно достатъчен като услуга.

По отношение на това как се отразява недостигът на чипове в световен мащаб на разработването на видео игри, събеседникът даде пример с японската компания Sony от гледна точка на търсенето на Playstation 5, при положение че това е най-популярният Playstation. Sony със сигурност не може да произведе достатъчно чипове, самите те го признаха, но не промениха очакванията си за над 18 млн. продадени конзоли до края на годината. Вероятно вече са закупили достатъчно количество чипове и ще атакуват коледния период с конзоли.

See also  Икономист: Свръхдефицитът няма да попречи за еврозоната

Коментирайки ограниченията за гейминг на децата под 18-години, наложени на китайския пазар и тежките процедури за одобряване на игри от местните надзорни органи, събеседникът каза, че тези процедури продължава да са в сила и за последното тримесечие под 100 заглавия са одобрени от правителството в Китай, имайки предвид, че само за Steam – най-популярния магазин за развлекателен софтуер на PC, излизат над 1000 заглавия месечно.

Относно случващото се на руския пазар предвид наложените санкции Коралски посочи, че разработчици от този регион търсят реализация в западни компании, а така също и в България.

Във връзка с навлизането на виртуалната реалност във видеоигрите Коралски сподели, че има вътрешна информация за разработка на Sony и смята, че играчите ще бъдат като ударени с мокър парцал при ъпдейта на VR.

“Визуалната част, усещането, начинът, по който се управляват игрите  – скокът ще бъде доста голям”, каза той.

гръцки преводач Добрич

В бъдеще VR ще бъде все по-важна част не само от пазара на видеоигрите, но и от всякакви други индустрии, включително медицина.

Още за това как се развива гейминг индустрията след премахване на ограниченията, свързани с Covid и какъв е интересът към спортните игри може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: