Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Уникални факти за клитора, които не знаете

10 интересни факта за женския клитор

zhenski-klitor

Клиторът е единственият женски орган, който служи само за сексуално удоволствие. Въпреки че повечето от жените го използват, малко са тези които го правят съзнателно. Поне 40% от дамите дори се срамуват да говорят за него или за сексуалността си.

Ето 10 фактa за този насъщен за сексуалното удоволствие на жените орган, на които не ни учат в училище. Те са събрани и резюмирани от сайта Health.com.

1. Наистина е уникален

И ролята му за оргазма е наистина решаваща, категорични са повечето сексолози. Нещо повече – това е единственият орган в тялото, чиято единствена функция е да доставя удоволствие.

2. Отдавнашна мистерия

Чак до 1998 г. в повечето традиционни учебници има само илюстрации на външната част (главичката) на клитора. Именно тогава Хелън О’Конъл, австралийски уролог, разкрива в поредица от изследвания с магнитно-резонансната томография, че става дума всъщност за сложен и мощен комплексен орган – система, съставена от общо 18 части, 2/3 от които са вътрешни.

3. Много повече, отколкото се вижда с просто око

Онова, за което хората обикновено си мислят, когато говорят за клитора, е само върхът на айсберга – именно най-външната му част, която се показва и е най-чувствителна на дразнение и допир, обяснява Ребека Чокър, професор сексолог и автор на книгата “Истината за клитора” (The Clitoral Truth). Подробности за устройството му може да намерите в “Уикипедия” или във всеки един медицински учебник.

4. Пълен е с нервни окончания

Клиторът е най-богатата на нерви част от вулвата – той разполага с около 8000 нервни окончания, което го прави най-мощното оръжие на сексуалното удоволствие. Това е доста повече, отколкото има пенисът. Потенциалът на женския орган не свършва дотук. Тази привидно малка ерогенна зона разпростира усещането към 15 хил. други нерви в пелвиса, което обяснява усещането, че цялото женско тяло е обзето и се “тресе” в момента на кулминацията.

See also  6278 нови случая на коронавирус, положителните проби са 22,4%

5. Всяка жена е различна

Същото се отнася и за нейния клитор. При всяка дама е необходим различен вид стимул, за да се постигне физическо удовлетворение, а това е свързано и с уникалното и устройство. “Това, че този орган е чувствителен, не означава, че всички искат той да бъде директно стимулиран, обаче”, отбелязва друг учен. Някои жени предпочитат докосването в съседство на главичката, тъй като в противен случай усещането за тях би било прекалено силно или дори болезнено.

6. Това е истинската Г-точка

Съществува ли изобщо тя? Всички ли жени имат? Да и да. Защото митичната Г-точка си е чисто и просто клиторът. Тя добива сензационна популярност през 80-те, когато се заражда идеята, че във вагината има точка, която, ако бъде открита, достигната и стимулирана, може да доведе до вагинален оргазъм.

Оттогава насам обаче учените са разбрали, че някои жени просто имат по-голяма чувствителност при вътрешните части на клиторния комплекс – и поради тази причина предпочитат вагиналното проникване, докато други – външния допир.

7. Много си прилича с мъжкия полов орган

Според учените двата органа са като огледални образи един на друг – просто са устроени различно. Всъщност, през първите две седмици на бременността всички ембриони изглеждат от женски пол. Едва към осмата седмица тестостеронът си казва думата и започва да се оформя пенисът.

Тези части не изчезват, просто се реорганизират, обясняват сексолозите, така че ако мислите за клитора само като за външната му част, то е все едно да мислите, че пенисът е само главичката.

8. И дори еректира

See also  Фармацевтите удължават с две седмици договора си с НЗОК

Ерекцията при жените е далеч по-невидима, но със сигурност се случва и може да бъде видяна и пипната. И клиторното тяло се пълни с кръв по време на сексуална възбуда, като това състояние се задържа до освободителното действие на оргазмените спазми.

9. Размерът няма значение

Да, и женските интимности идват в най-различни форми и размери. И при двата пола това няма значение. Обяснението е просто – в крайна сметка сексуалният орган с голямо О е мозъкът ни, а останалите са само вторични рецептори и проводници на изпитваното удоволствие. От значение е качеството на визуалната, орална и ръчна стимулация.

10. Пораства с възрастта

Въпреки че размерът на клитора не се отразява на сексуалния живот, не се стряскайте, ако с времето забележите, че е променил големината си. Поради промени в хормоналните нива в тялото по време на менопаузата, при много жени органът се уголемява, в което няма нищо притеснително.

Източник