Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Уникални факти за клитора, които не знаете

10 интересни факта за женския клитор

zhenski-klitor

Клиторът е единственият женски орган, който служи само за сексуално удоволствие. Въпреки че повечето от жените го използват, малко са тези които го правят съзнателно. Поне 40% от дамите дори се срамуват да говорят за него или за сексуалността си.

seo blog7

Ето 10 фактa за този насъщен за сексуалното удоволствие на жените орган, на които не ни учат в училище. Те са събрани и резюмирани от сайта Health.com.

1. Наистина е уникален

И ролята му за оргазма е наистина решаваща, категорични са повечето сексолози. Нещо повече – това е единственият орган в тялото, чиято единствена функция е да доставя удоволствие.

2. Отдавнашна мистерия

Чак до 1998 г. в повечето традиционни учебници има само илюстрации на външната част (главичката) на клитора. Именно тогава Хелън О’Конъл, австралийски уролог, разкрива в поредица от изследвания с магнитно-резонансната томография, че става дума всъщност за сложен и мощен комплексен орган – система, съставена от общо 18 части, 2/3 от които са вътрешни.

3. Много повече, отколкото се вижда с просто око

гръцки преводач Добрич

Онова, за което хората обикновено си мислят, когато говорят за клитора, е само върхът на айсберга – именно най-външната му част, която се показва и е най-чувствителна на дразнение и допир, обяснява Ребека Чокър, професор сексолог и автор на книгата “Истината за клитора” (The Clitoral Truth). Подробности за устройството му може да намерите в “Уикипедия” или във всеки един медицински учебник.

4. Пълен е с нервни окончания

Клиторът е най-богатата на нерви част от вулвата – той разполага с около 8000 нервни окончания, което го прави най-мощното оръжие на сексуалното удоволствие. Това е доста повече, отколкото има пенисът. Потенциалът на женския орган не свършва дотук. Тази привидно малка ерогенна зона разпростира усещането към 15 хил. други нерви в пелвиса, което обяснява усещането, че цялото женско тяло е обзето и се “тресе” в момента на кулминацията.

See also  11 143 са новите случаи на коронавирус у нас

5. Всяка жена е различна

Същото се отнася и за нейния клитор. При всяка дама е необходим различен вид стимул, за да се постигне физическо удовлетворение, а това е свързано и с уникалното и устройство. “Това, че този орган е чувствителен, не означава, че всички искат той да бъде директно стимулиран, обаче”, отбелязва друг учен. Някои жени предпочитат докосването в съседство на главичката, тъй като в противен случай усещането за тях би било прекалено силно или дори болезнено.

6. Това е истинската Г-точка

Съществува ли изобщо тя? Всички ли жени имат? Да и да. Защото митичната Г-точка си е чисто и просто клиторът. Тя добива сензационна популярност през 80-те, когато се заражда идеята, че във вагината има точка, която, ако бъде открита, достигната и стимулирана, може да доведе до вагинален оргазъм.

Оттогава насам обаче учените са разбрали, че някои жени просто имат по-голяма чувствителност при вътрешните части на клиторния комплекс – и поради тази причина предпочитат вагиналното проникване, докато други – външния допир.

7. Много си прилича с мъжкия полов орган

Според учените двата органа са като огледални образи един на друг – просто са устроени различно. Всъщност, през първите две седмици на бременността всички ембриони изглеждат от женски пол. Едва към осмата седмица тестостеронът си казва думата и започва да се оформя пенисът.

Тези части не изчезват, просто се реорганизират, обясняват сексолозите, така че ако мислите за клитора само като за външната му част, то е все едно да мислите, че пенисът е само главичката.

8. И дори еректира

See also  Над 300 млн. са заразените с COVID-19 по света 2 г. след началото на пандемията

Ерекцията при жените е далеч по-невидима, но със сигурност се случва и може да бъде видяна и пипната. И клиторното тяло се пълни с кръв по време на сексуална възбуда, като това състояние се задържа до освободителното действие на оргазмените спазми.

9. Размерът няма значение

Да, и женските интимности идват в най-различни форми и размери. И при двата пола това няма значение. Обяснението е просто – в крайна сметка сексуалният орган с голямо О е мозъкът ни, а останалите са само вторични рецептори и проводници на изпитваното удоволствие. От значение е качеството на визуалната, орална и ръчна стимулация.

10. Пораства с възрастта

Въпреки че размерът на клитора не се отразява на сексуалния живот, не се стряскайте, ако с времето забележите, че е променил големината си. Поради промени в хормоналните нива в тялото по време на менопаузата, при много жени органът се уголемява, в което няма нищо притеснително.

Източник