Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Украйна представи за първи път своя военноморски дрон

Плавателното средство е дълго 5,5 метра и може да се движи с до 80 km/h

В края на октомври украински военноморски безпилотни самолети атакуваха руския черноморски флот край Севастопол. Според Киев при атаката са били поразени три военни кораба на Кремъл, включително флагманският „Адмирал Макаров”. Москва опроверга информацията и говори само за незначителни щети, без да дава подробности, припомня DPA. 

seo blog7

Малко по-късно украинските военни публикуваха в интернет кадри от нападението. Вижда се как безпилотните плавателни съдове се движат с висока скорост към целите си и в един от случаите са обстрелвани. За използвания украински морски дрон обаче се знае малко. Досега имаше само снимки на дрон, изхвърлен на брега край Севастопол през септември.

На снимките, направени по това време, се вижда фюзелаж с размерите на каяк, на който са монтирани камера, инфрачервен мерник и плоска антена, вероятно за навигация. С два сензора, прикрепени към носовата част, морските дронове вероятно атакуват целта си, активирайки взривен заряд в „корема“ на плавателния съд.

Сега Киев разкри повече подробности за морския дрон. На държавната платформа за групово финансиране United24 могат да се видят снимки и видеоклип на новото оръжие, както и технически данни. С публикуването правителството на президента Володимир Зеленски иска да събере средства за закупуване на още копия. „Искаме да съберем средства за цял флот от морски дронове”, обяви Зеленски още миналата неделя.

Според техническите спецификации плаващият дрон е дълъг 5,50 метра и може да тежи до един тон, когато е напълно натоварен. Посочен е пробег от 400 километра, максимална скорост от 80 километра в час и време за работа от 60 часа. За предаване на видео могат да се използват до три потока с HD резолюция. За комуникация се използва 256-битово криптиране. Единичната цена е определена на 250 000 долара.

гръцки преводач Добрич

Въпреки новата информация все още не е ясно откъде всъщност идва дронът. Факт е, че официално нито една страна от НАТО не разполага с това оръжие. Поради това порталът Navalnews, специализиран в областта на военноморските въпроси, изказва предположение, че това може да е импровизирана лодка украинско производство. Себастиан Брунс, експерт по морска стратегия в университета в Кил, предполага в интервю за Der Spiegel, че Украйна е получила международна подкрепа за разработката.

See also  Руската отбрана се проваля, докато Украйна завзема обратно ключова територия

Източник: