Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Удължава се срокът за ликвидация на “Кабиле-ЛБ” до 30 юли 2023 г.

Предприятието прекрати производствена дейност през 2003 г. и започна процедура по ликвидация през 2020 г.

Срокът за ликвидация на бившата фирма за производство на млечни продукти „Кабиле-ЛБ“ АД-Ямбол е удължен до 30 юли 2023 г. Това съобщава дружеството чрез БФБ-София.

seo blog7

Новият срок за ликвидация на компанията е вписан в Търговския регистър.

Предприятието прекрати производствена дейност през 2003 г. по разпореждане на Районната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) в Ямбол.

През 2015 г. частен съдебен изпълнител обяви за продажба всичките имоти, собственост на дружеството, във връзка с вече отменения параграф 8 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който позволява на държавата чрез ресорната агенция да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизирани дружества, ако купувачът не е изпълнил задълженията си по договор.

Текстът беше отменен, след като Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради него. Парламентът обаче не уреди законово как да се процедира с вече вписаните ипотеки и принудителното изпълнение срещу дружеството продължи.

През 2021 г. „Кабиле-ЛБ“ осъди във Върховния касационен съд (ВКС) Народното събрание и Агенцията за приватизация (вече Агенция за публични предприятия и контрол) за нарушение на правото на ЕС заради принудителното изпълнение. Двете институции трябва да платят на дружеството 426 538 лева обезщетение за причинени имуществени вреди.

гръцки преводач Добрич

Ликвидацията на дружеството започна през 2020 г. по решение на общото събрание на акционерите, защото имуществото му не отговаря на размера на вписания капитал.

Свързани компании:

Източник:

See also  "Алтерко" планира да придобие словенски разработчик за 3,3 млн. евро