Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Учени създадоха климатичен компютърен модел, който потвърждава човешката еволюция

Известно е, че някога лозята са растяли дори на територията на съвременна студена и дъждовна Шотландия, а сега почти нищо не расте там. Но важното е как външният вид на хората се е променил поради промените в климатичните условия. Човекът е същество, което винаги е било склонно към открития. Хората от Африка са се разпространили по цялото земно кълбо. И ако първоначално външно всички са били еднакви, след това с течение на времето се появяват раси, които получават свои собствени характеристики поради климатичните условия в мястото на пребиваване.

Изследователска група от Националния университет в Пусан (Южна Корея) отлично демонстрира цялото това нещо. Те публикуваха проучване, според което човешкият растеж се дължи на промените в праисторическото време. За изследването екипът взима данни за общата циркулация през плейстоцена, както и за вкаменелостите, които са открити в местообитанията на хора и примати през последните 2 милиона години. Така се получават данни за това каква е била температурата на повърхността на морето, в тропиците, Антарктида и дори колко често е валял дъжд в Източна Африка и Азия.

По същество екипът изучава как циклите на валежите и температурните промени през последните 41 000 години, причинени от аксиалното колебание на Земята, повлияват на наличието на ресурси за ранните хора. Оказва се, че преди 70 хиляди години Homo heidelbergensis, който може би са предците на неандерталците и съвременните хора, е започнал да излиза извън рамките на традиционното си местообитание. Точно тогава климатът става по-влажен и по-топъл.

И което е показателно, докато тези влажни зони се движат, хората също се движат, за както свидетелстват множество археологически находки. „Глобалната колекция от черепи и домакински инструменти не е разпределена на случаен принцип във времето“, каза ръководителят на екипа Аксел Тимерман пред Nature. В основата си, казва Тимерман, моделът ни позволява да покажем, че всички хора са имали един-единствен еволюционен път, започнал на сушата в Южна Африка. Оттам предците на хората са принудени да напуснат и в крайна сметка започват да се разселват в нови земи.

See also  Релаксирайте в пощенска кутия или модерно място за медитация

„Ние признаваме, че разделянето на нашия вид е противоречиво и че то не изисква непременно постоянство на морфологията, местообитанието и поведението“, пише екипът. „Въпреки че някои видове, като H. heidelbergensis, може да са под съмнение, ние оставаме уверени, че голяма част от изследването е научно обосновано, като се има предвид, че 86 процента от основните данни принадлежат към добре дефиниран, широко разпознат вид като H. neanderthalensis или H. sapiens и е в съответствие със записи и традиции за изработване на инструменти за бита.”

Поставете оценка:

2.9

Оценка 2.9 от 12 гласа.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.