Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Турция направи собствен електрически автомобил (Togg)

Първият електрически автомобил (Togg) започна да се продава в Турция

togg-turski-elektricheski-avtomobil

Автомобилната мечта на Турция се сбъдва – започват продажбите на първия турски автомобил с марката Togg. Електрическата кола излиза на пазара тази седмица, обяви зам.-министърът на индустрията и технологиите Мехмет Фатих Качир.

Прочетете още: Земетресение пак тресе Турция

Той подчерта, че автомобилът е „вдъхновение за технологичните предприемачи“. Мечтата, създадена с Devrim Automobile, се реализира половин век по-късно. Първият модел на Togg в продажба е SUV от C-сегмента.

Най-любопитното при новия турски електромобил е цената, която все още не е обявена. Очаква се банките да отпускат специални евтини кредити за покупката на точно този автомобил.

Серийното производство стартира на 29 октомври в производствената база на Togg в Гемлик, Бурса. До края на годината ще бъдат произведени около 20 000 коли. Целта е да бъдат доставени 1 милион автомобила до 2030 г.

Работата на Турция по зарядната мрежа на Togg е стартирала, като занапред предприятията, които са членове на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция, ще могат да осигурят място за създаването на т. нар. Trugo.

Автомобилният производител ще оцени подходящи места за формиране на мрежата от станции.
Източник

See also  Иран призна, че е предоставила дронове на Русия, но преди войната в Украйна