Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Цените на петрола се стабилизират в очакване на решението на Фед

САЩ ще продадат до 10 млн. барела петрола от стратегическия резерв за доставки през ноември

seo blog7
Снимка: Архив Ройтерс

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола остават почти без промяна във вторник след ръстовете си в предишната сесия заради опасения, че увеличаването на основните лихви в САЩ ще ограничи икономическия растеж и ще захрани търсенето в най-големия потребител на суров петрол в света, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се увеличават с 19 цента, или 0,21%, до 92,19 долара за барел, а върху американския суров петрол – със 7 цента, или 0,08%, до 85,43 долара за барел.

Доларът поскъпна спрямо основните валути в понеделник преди серията от срещи на централните банки тази седмица. Очаква се Федералният резерв да вдигне основните лихви с още 75 базисни пункта, за да пребори инфлацията.

гръцки преводач Добрич

По-силен долар означава, че деноминираните в долари суровини стават по-скъпи за притежателите на други валути.

„Цените на петрола бяха под натиск заради опасенията около агресивното затягане от централната банка, които захранват страхове за бързо отслабваща световна икономика“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA, в своя бележка. „Световната икономика се забавя и това е проблем за перспективите пред суровия петрол“.

Резервите на суров петрол в САЩ са се увеличили с около 2 млн. барела през седмицата до 16 септември, сочи предварителна анкета на Ройтерс.

Министерство на енергетиката на САЩ ще продаде до 10 млн. барела петрола от стратегическия резерв за доставки през ноември, удължавайки периода на плана за продажба на 180 млн. барела от резерва, за да се укротят цените на петрола.

Безизходицата около съживяването на ядрената сделка с Иран продължава да пречи на износа на страната да се завърне напълно на пазара, което оказва известна подкрепа на цените.

See also  Разпродажбите на Wall Street отновно понижават водещите щатски индекси*

* Данните са актуални към 8:54 ч. 

Източник: