Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Тренд”: Шансът за кабинет все още е малък и отново той е в третия мандат

Ситуацията на политическия небосклон се изяснява в краткосрочен, но не и в дългосрочен план. Това заяви пред БНР Димитър Ганев, политически анализатор от изследователски център “Тренд”.

Той посочи, че връчването на мандат е конституционна процедура, която е нямало как да бъде избегната.

seo blog7


Според него е станало ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани.

Ганев е на мнение, че ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат, който президентът е заявил, че ще връчи през януари.

Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени, смята той.

По негови думи по-вероятният сценарий е към средата на март да отидем на предсрочни парламентарни избори.


гръцки преводач Добрич

“Има два варианта, които са дискутирани- единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т.нар. “хартиена коалиция”. Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен”, коментира Ганев.

Според него политическата цена, която трябва да се плати във всеки от двата варианта, е изключително висока.

ПП се позиционирала като анти-ГЕРБ партия. Коалиция “Рашидов” пък щяла да е непопулярна и ще трябва да посрещне тежка социално-икономическа ситуация.

Ганев припомни, че в края на октомври 2023 г. ще се проведат избори за местна власт. “Ако ГЕРБ участва в такава коалиция, това означава да подари част от местния вот на ДБ и ПП. А местната власт е фундамента на всяка партия”, отбеляза експертът.

See also  Доц. Христев: Сюжетът между управляващите и прокуратурата е предимно политически

Според него, ако се проведат предсрочни парламентарни избори през март, политическата ситуация вероятно ще бъде различна.

“Общественият натиск за съставяне на редовен кабинет ще бъде много по-силен от този, който има в момента. Червените линии, които се поставят от партиите, вероятно ще поизбледнеят”, аргументира се Ганев.

По негови думи, ако има някакво ново прогресивно ляво в българския политически живот, то това е повече ПП, отколкото този опит за реабилитация на кръгове от БСП.

Относно организираната от Костадин Паскалев среща на леви движения Ганев заяви, че това събиране не е ново ляво, а опит за консолидиране на старото и за връщане в играта.

Докато Борисов управляваше, БСП имаше статут на алтернатива, отбеляза той.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник: