Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ТОП инфекционистът на ВМА стана част от екипа на Софиямед

Специалистът по инфекциозни болести проф. д-р Георги Попов, д.м. стана част от екипа на университетски медицински комплекс „Софиямед“, съобщиха от лечебното заведение.

Той ще бъде консултант към COVID-19 отделението в УМБАЛ „Софиямед“, като ще преглежда и пациенти на кабинет в ДКЦ „Софиямед“-БЛОК1.

seo blog7

„Надявам се чрез опита и експертизата си да подкрепя усилията на екипа на COVID-19 отделението в лечебното заведение. Ще съсредоточа усилията си и върху диагностиката на болни с вече установени или недиагностицирани инфекциозни заболявания. Имам амбициите да бъда полезен на пациентите с проблемни инфекциозни болести като лаймска болест, EBV и CMV инфекция, неясно фебрилно състояние, клостридийни инфекции, невроинфекции, HIV инфекции и СПИН, коментира проф. Попов.

Специалистът ще предложи на пациентите си от ДКЦ възможността за провеждане на насочени изследвания в диагностиката на целия спектър от инфекциозни заболявания чрез специално разработен VIP диагностичен пакет.

Проф.Попов започва активна работа по специалността през 1993г. когато печели конкурс за клиничен ординатор по „Инфекциозни болести“ в клиника по Инфекциозни болести на ВМА. От 1993 г. до 2015 г. след конкурси преминава през длъжностите: асистент, старши асистент и главен асистент по Инфекциозни болести. От 2015 г. до 2021 г. заема академичната длъжност „Доцент”, а от 2021 г. „Професор“ в Катедра „Инфекциозни болести” към ВМА – София. От 2017 г. е Началник на Първа клиника по Инфекциозни болести, а от 2018 г. след конкурс е избран за Началник на Катедра „Инфекциозни болести” към ВМА – София. От 2019 г. Георги Попов е назначен за заместник–началник на Военномедицинска академия по учебно–научната дейност и заместник–главен лекар на Въоръжените сили на Република България. Част от екипа на „Софиямед” е от ноември 2021г.

See also  Лекари от болница ''Лозенец'' протестират пред НС, блокираха булеварда с линейки

От 2017 г. е член на Националната изпитна комисия за придобиване на специалност по „Инфекциозни болести“, а от 2020г. е неин председател. От 2019 г. е член на изпитната комисия за придобиване на специалност по „Превантивна военна медицина“. Участвал е многократно във военно-медицински мисии.

Научната дейност на професор Георги Попов е представена в дисертационен труд и автореферат към него на тема „Клинико-епидемиологични проучвания върху вирусните хепатити в затворени колективи”, 2 монографии – „Инфекциозни болести по време на военни мисии” и „Лаймска Невроборелиоза”, участие в написването на учебник Нервни болести с 4 глави, 172 научни статии в научни списания в България и чужбина, от които 18 с Impact factor и 28 със SJR. Професор Георги Попов има 109 участия в национални и международни научни форуми. Той има 165 български цитации, а международни в базата Scopus – 40 цитации и в Web of Knowledge – 35 цитации.

Участвал е в международни клинични проучвания, свързани с различни терапевтични аспекти на грип тип В, хепатит тип С, клостридиални инфекции и COVID-19.

гръцки преводач Добрич

Mногократно награждаван e с грамоти и предметни награди от БЛС, Министерство на Здравеопазването, Министерство на Отбраната, Военномедицинска Академия, Полицейска Асоциация и други. Експерт e към NATO in the field of Contagious Diseases, including Tropical Medicine.

Член на Национален съвет по превенция на СПИН, туберкулоза и сексуално предавани инфекции. Член на БЛС, БДИБ, ECCMID.

Източник: