Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Токът поскъпна рекордно на борсата

Цената на тока за бизнеса продължава да се вдига като стигна 413,24 лева за мегаватчас на сегмент “Ден напред” на Българската енергийна борса в понеделник. За доставка вторник – 12 октомври, цената се понижи слабо до 398,35 лева за мегаватчас. Най-висока цена беше регистрирана в 20 часа – 567,19 лева за MWh, показват данните на борсата. По-евтина електроенергия от нас плащат в Полша (123,06 евро/MWh) и дори в Германия (167,43 евро за мегаватчас), пише “Труд”.

В сегмента “ден напред” с доставка във вторник най-скъп ток плащат в Румъния (233,60 евро за мегаватчас), следвани от Унгария (228,26 евро за MWh), Италия (218,54 евро за MWh), Сърбия (209,35 евро за MWh) и Швейцария (208,66 евро за MWh).

seo blog7

Мерките на служебното правителство за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток обаче закъсняват. Обещаните по 50 лв./МВтч ще може да бъдат получени най-рано през декември и то ако следващият парламент одобри актуализация на бюджета на 2021 г., оправдаха се от служебното правителство.

Пари има, за да се компенсират потребителите на свободния пазар за високите цени в енергетиката, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “От нашите членове има натиск за излизане на улицата заради високите цени на тока. Това е резултат от нескопосания търг, който АЕЦ “Козлодуй” проведе. Изнесохме евтин ток, за да могат няколко души да приберат в джоба си няколко милиона. Ако не можем да смъкнем цените и да се изолираме като Полша, може да компенсираме потребителите”, категоричен беше Велев.

Работодателите не приемат, че актуализацията на бюджета пречи. Проблемът с цените на тока е европейски, който в България се задълбочава, предвид, че имаме АЕЦ. Надвзетите средства от потребителите се събират от АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Тези пари трябва да компенсират хората, които са част от бизнеса, който не е някакъв “лош човек”, каза още Велев. Той допълни, че бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест.

See also  Пътуванията ни в чужбина с лек ръст, а на чужденци у нас с 37% повече

Източник:

гръцки преводач Добрич