Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Токът поскъпна рекордно на борсата

Цената на тока за бизнеса продължава да се вдига като стигна 413,24 лева за мегаватчас на сегмент “Ден напред” на Българската енергийна борса в понеделник. За доставка вторник – 12 октомври, цената се понижи слабо до 398,35 лева за мегаватчас. Най-висока цена беше регистрирана в 20 часа – 567,19 лева за MWh, показват данните на борсата. По-евтина електроенергия от нас плащат в Полша (123,06 евро/MWh) и дори в Германия (167,43 евро за мегаватчас), пише “Труд”.

В сегмента “ден напред” с доставка във вторник най-скъп ток плащат в Румъния (233,60 евро за мегаватчас), следвани от Унгария (228,26 евро за MWh), Италия (218,54 евро за MWh), Сърбия (209,35 евро за MWh) и Швейцария (208,66 евро за MWh).

Мерките на служебното правителство за компенсиране на бизнеса заради скъпия ток обаче закъсняват. Обещаните по 50 лв./МВтч ще може да бъдат получени най-рано през декември и то ако следващият парламент одобри актуализация на бюджета на 2021 г., оправдаха се от служебното правителство.

Пари има, за да се компенсират потребителите на свободния пазар за високите цени в енергетиката, заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. “От нашите членове има натиск за излизане на улицата заради високите цени на тока. Това е резултат от нескопосания търг, който АЕЦ “Козлодуй” проведе. Изнесохме евтин ток, за да могат няколко души да приберат в джоба си няколко милиона. Ако не можем да смъкнем цените и да се изолираме като Полша, може да компенсираме потребителите”, категоричен беше Велев.

Работодателите не приемат, че актуализацията на бюджета пречи. Проблемът с цените на тока е европейски, който в България се задълбочава, предвид, че имаме АЕЦ. Надвзетите средства от потребителите се събират от АЕЦ “Козлодуй” и НЕК. Тези пари трябва да компенсират хората, които са част от бизнеса, който не е някакъв “лош човек”, каза още Велев. Той допълни, че бизнесът ще реши тази седмица дали ще излезе на протест.

See also  Новата услуга „Помощ от приятел“ отключва безкрайните възможности на дигиталното банкиране от Fibank

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.