Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Технологичните компании “глезеха” служителите си, за да може сега да ги уволняват

През последните седмици главна тема на разговор в света на технологиите е Илон Мъск и неговият опит да закупи социалната мрежа Twitter. Този ход на богаташа предизвика много коментари, един от които е на известния инвеститор Кийт Рабоа, отразен от Bloomberg. В Twitter той разказва случка от първите дни на Мъск в Space Exploration Technologies Corp.

Един ден Мъск забелязва, че група служители, се скупчили и говорили, докато чакат на опашка за кафе. За обикновен шеф, това може да изглежда като напълно нормална сцена от работния ден, но не и за Мъск. Той смятал това за непродуктивно. Рабоа разказва, че милиардерът дори заплашил да уволни всички работници, ако това се случи отново и поставил камери, за да ги наблюдава. Именно този случай използва и Рабоа, за да предупреди настоящите служители на Twitter, че трябва да се подготвят за „грубо събуждане“. Мъск е известен с това, че спи на работното си място, когато производството е в своя пик и е готов да уволни всеки, който прояви несъгласие или не е там в момента.

seo blog7

След бумът на технологичните компании, който продължи близо 15 години, сега тази индустрия започва да минава към режим на отстъпление. Акциите на новите технологични компании са загубили около 60% от стойността си през последните шест месеца, а инвеститорите започват да се притесняват от високо оценени стартъп проекти, които не са в състояние да наберат капитал и се налага да намалят разходите.

Новосъздадената компания Meta, например, намали темпото за набиране на нови работници по-рано този месец с единствена цел, да намали разходите. Twitter също обяви подобен ход през изминалата седмица и напълно спря да наема нови хора. „Добрите“ големи компании имат два пъти повече работници от нужното, големите „лоши“ компании имат четири пъти повече работници от нужното, смята Марк Андерсън.

See also  Тайванска компания произвежда 70% от чиповете за целия свят

Дори Uber, които са популярни с това, че губят огромни суми пари в името на разрастването, сега правят обратното. Вече няколко големи компании започнаха да обявяват уволнения в последните седмици и докато индустрията бе насочена към изграждането на нещо, сега тя внезапно се преобърна към уволненията.

Трудно е да се приеме колко бързо се случи тази промяна. Прекалено високите заплати и всички други „глезотии“, които технологичните компании предоставяха през последните години бяха дори повод за гордост сред техния свят. Facebook например насърчаваше своите служители да взимат едномесечен отпуск на всеки пет години, а по време на пандемията от Twitter въведоха „дни за почивка“, които да подобрят менталното здраве на техните служители.

гръцки преводач Добрич

Такива „глезотии“ в момента са по-скоро обект на присмех. Служителите, които преди бяха окуражавани да дадат всичко от себе си сега са обект на подигравки от капиталисти, които виждат Мъск като лидер за праведно очистване. Няколко дни след като стана ясно, че Мъск ще купи Twitter, Дейвид Сакс, дългогодишен приятел на Мъск и инвеститор, сравни сделката с падането на Берлинската стена. Той също допълни, че падението на Twitter не е причинено от неговия изпълнителен директор, а от служителите, които са прекалено разглезени от него.

„Имам чувството, че служителите на Twitter са тези, които водят шоуто“, каза Сакс по време на подкаст. Той предупреди, че изпълнителните директори са тормозени и използвани от служителите и даде лесно решение на това. „Twitter разполага с около 8000 служители и никой не знае какво правят всички те“. Сакс предложи на Мъск да уволни 6000 от тях.

See also  Манхатън вече разполага с над 10 пъти повече зарядни станции отколкото бензиностанции

Коментари като този не изглеждат много продуктивни или реалистични, а и вътрешна информация от изтекли по-рано данни показва, че Мъск всъщност ще бъде много по-мек и няма да бъде толкова строг, колкото негови приятели го описват. Според данните, той може да уволни по-малко от 1000 човека, преди да наеме още толкова.

И докато технологичните компании губят пари, не всички служители са изгубили своята сила. Пазарът на труда остава изключително свит и големи компании бяха принудени да преосмислят завръщането в офисите и да позволят на служителите да работят дистанционно, докато увеличават заплатите им. Преди около три месеца Amazon увеличи двойно минималните заплати,

Поставете оценка:

4.4

Оценка 4.4 от 9 гласа.

Източник: