Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

СЗО свиква извънредна среща заради новия южноафрикански вариант на COVID-19

СЗО свиква извънредна среща заради новия южноафрикански вариант на COVID-19

Снимка: Bloomberg L.P.

Световната здравна организация (СЗО) внимателно наблюдава разпространението на нов вариант на коронавируса с множество мутации на т.нар. шипчест протеин, като насрочва специална среща в петък, за да обсъди какво може да означава това за ваксините и леченията, съобщава CNBC.

Вариантът, наречен B.1.1.529, е открит в Южна Африка сред малък брой хора, посочват от СЗО. 

Още по темата

„Все още не знаем много за него. Това, което знаем е, че този вариант има голям брой мутации. И притеснението е, че когато имате толкова много мутации, това може да окаже влияние върху това как се държи вирусът“, споделя д-р Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за Covid-19.

В същото време случаите на заразени с коронавирус по света отново се увеличават с идването на зимата, като СЗО отчита няколко „горещи точки“, в това число и в Европа.

Южноафрикански учени са открили повече от 30 мутации на шипчестия протеин, частта от вируса, която се свързва с клетките в човешкото тяло, изтъква Тулио де Оливейра, медицински експерт, по време на пресконференция, организирана от здравното министерство на Южна Африка.

Вариантът B.1.1.529 съдържа множество мутации, свързани с повишена резистентност към антителата, което може да намали ефективността на ваксините, заедно с мутации, които обикновено го правят по-заразен, споделя Де Оливейра. Други мутации в новия вариант не са наблюдавани досега, така че учените все още не знаят дали могат да променят поведението на вируса.

Вариантът се разпространява бързо в провинция Гаутенг, където се намира най-големият град в страната – Йоханесбург.

Според наличната информация този вариант на коронавируса е открит още в Ботсвана и Хонконг.

See also  Чуждестранните студенти може да получат ограничен достъп до Великобритания

Работната група, занимаваща се с еволюцията на вируса ще реши дали B.1.1.529 ще се превърне в нов вариант, представляващ интерес, или вариант, който предизвиква опасения, след което СЗО ще кръсти варианта с гръцко име, посочва Ван Керхов.

Източник: