Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Световният IPO пазар записва най-добрата година в историята си

Световният IPO пазар записва най-добрата година в историята си

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалните първични публични предлагания надминаха предишния си рекорд, подкрепени от излизанията на борсата чрез сделки с компании със специално предназначение (SPAC) и от фирмите, които залагат на високите си оценки, пише Bloomberg.

Шест седмици преди края на годината около 2850 фирми и компании със специално предназначение са набрали над 600 млрд. долара от IPO-та, оставяйки рекордите за броя на сделките и за приходите, поставени през 2007 г., в миналото, показват данни, събрани от медията.

Номер едно в списъка с първичните публични предлагания е производителят на електрически камиони Rivian Automotive, който набра близо 12 млрд. долара на борсата в Ню Йорк този месец. Най-голямото азиатско IPO беше на China Telecom Corp. за 54 млрд. юана (8,4 млрд. долара) и се състоя през август, а полската InPost направи най-голямото листване в Европа – за 2,8 млрд. евро, като заложи на борсата в Амстердам през януари.

Тези компании се възползваха от рекордно високите цени на акциите, тъй като централните банки се погрижиха инвеститорите да разполагат със средства в брой. А икономическото възстановяване от пандемията, комбинирано с мерките за икономически стимули, подкрепиха ръста на корпоративните резултати.

Още по темата

И все пак не всичко вървеше гладко. Регулаторният контрол охлади манията по SPAC сделките, която беше особено голяма в началото на годината. Натискът, който Китай оказа върху технологичните компании през лятото, повлия и на глобалните пазари, забавяйки рекордния прилив на китайски листвания в САЩ и хвърли сянка върху IPO пазара в Хонконг.

„Насочваме се от перфектен пазар на IPO с голяма ликвидност и добри предлагания към по-нормална среда“, където инвеститорите са по-селективни, коментира Гарет Маккартни от UBS Group.

See also  2023 г. - годината на съдбовните избори за Турция

Невероятни постижения

Лудото пазаруване на дребно, което движеше цените на акциите тази година, както и апетитът на инвеститорите за горещи сектори, доведоха до огромни скокве на оценките след листванията. Rivian, която все още не е генерирала приходи, увеличи стойността на акциите си повече от два пъти през първите няколко сесии, като за кратко изпревари Volkswagen по пазарна стойност, а корейската SK Bioscience записа 160% ръст при дебюта си.

Кадър от IPO-то на SK Bioscience. Снимка: Bloomberg L.P.

Тези огромни скокове предизвикаха опасения от балон. Цените на акциите са близо до най-високото си ниво от дотком балона през 2000 г.

„Докато програмите за парични стимули намаляват и ако глобалният растеж рязко се забави, пазарите могат да се насочат към корекция“, коментира Сузана Стрийтър, старши анализатор в Hargreaves Lansdown. „Надценените компании ще усетят болката много по-бързо от останалите“.

Източник: