Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Студенти създадоха кола, която поглъща вредните газове от други превозни средства

Студенти от университетът по технологии в Айндховен създадоха един от най-екологичните автомобили на планетата. Концептът ZEM (Zero Emissions Vehicle) бе представен като кола, която има за цел да минимизира въглеродния отпечатък на планетата по всевъзможни начини, както при своето производство, така и при своето движение.

seo blog7

Електрическото купе е направено от рециклирана пластмаса, която с помощта на 3D принтер е оформена във видя в който го виждаме. От такъв продукт е направена, както цялата структура на колата под панелите, така и самите външни панели. По-интересното, обаче е какво се крие под тези пластмаси, а именно специален филтър, който улавя CO2 газовете при шофиране.

Студентите казват, че колата може да „засмуче“ до 1 килограма вредни газове на всеки 10 хиляди километра, а 10 такива автомобила ще уловят толкова CO2, колкото едно дърво. Към момента проекта за колата е все още на концептуално ниво, но студентите вече са открили начин за повишаване на капацитета на филтъра и направата на специални станции за смяната му.

Един филтър издържа около 320 километра, след което трябва да бъде изпразнен. Към момента студентите търсят помощ от автомобилни компании, които да им помогнат с проекта и появата му в сериен вид.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

3.5

Оценка 3.5 от 17 гласа.

Източник:

See also  Една технология, която поддържа смартфона ви охладен