Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Страната ни е на трето място в света по износ на олио за 2021 г.

Когато има суша, тогава има съществено покачване на цените на слънчогледа. Около Черно море се произвежда около 75-76% от световното производство на слънчоглед. Трябва да има много сериозна причина, за да се получат отново панически цени на слънчогледовото олио. Това каза Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. България е на трето място в света по износ на слънчогледово олио за 2021 година. Eкспортът е за близо 691 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

seo blog7

До преди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработента продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт, посочи събеседникът. “Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има експорт и за Азия – Индия, Китай и други страни”.

За миналата година експортът е бил 505 хил. тона, като тази година очакваме по-добри резултати. До момента сме стигнали между 620-630 хил. тона, каза Янев. По данни на министерството на земеделието засетите площи със слънчоглед са над 9 млн. дка, което е увеличение с 10%.

“Опасявам се че при мощностите, които имаме, стремежът да се работи с оптимален капацитет, както и с развитието на другия сегмент – производството на белен слънчоглед (през тези фабрики минават минимум около 500-550 хил. тона), наистина може би ще се наложи внос на слънчоглед и тази година”, каза гостът.

See also  Проблем пред туризма ни: Скок на цените, а качеството същото

На въпроса какво се случва със засетите площи слънчоглед в Украйна гостът каза, че страната е най-големият производител на слънчоглед (около 17-17,5 млн. тона), като осигурява около 30% от световното производство. Тя е и най-големият износител с около 50% от световния износ на слънчогледово олио. “Тежки бяха условията за засяване, но се очакват между 7 и 9 млн. тона продукция, като за момента няма точна информация и това са предположения от разговори с наши партньори”.

По отношение на цената, в началото на войната се създаде паника на пазара, защото Русия и Украйна държат около 70% от световния износ, каза Янев. Реално този пазар бе затворен и това се отрази много сериозно на цените на слънчогледа и съответно на олиото. В момента пазарът вече е спокоен и вече се върнахме на нивата от преди конфликта. Вече се експортира слънчогледово олио от Украйна и за миналия месец – юли – са изнесени около 240 хиляди тона олио. До известна степен експортът се възстановява, въпросът е колко от фабриките в Украйна работят, допълни гостът.

Относно опасността от ново поскъпване на слънчогледовото олио председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България заяви, че не очаква увеличаване на цените, освен ако няма много сериозна нова причина. Той уточни, че “слънчогледовото олио, в общото производство на растителни масла е около 9%. Общо 217 млн. тона масла, от които слънчогледовото масло участва с около 19 млн. тона. Основните масла са палмовото (с около 75 млн. тона) и соевото (около 65 млн. тона)”.

гръцки преводач Добрич

“Другият фактор, който оказва влияние на цените на растителните масла, е до каква степен ще се влагат за производство на биодизел. Последните информации са, че и тази година се очаква около 700 хил. тона повече производство на биодизел и да се достигне около 49 млн. тона биодизел, като тук около 17,5 участва палмовото, 12,5 млн. тона соевото, рапичното – 6,5 млн. тона. При слънчогледовото делът е малък – около 250 хил., но целият маслен комплекс трябва да се разглежда цялостно”, каза Янев.  

See also  Над 2500 младежи посетиха „Базар на професиите“ 2022

За причините за успехите на българския бранш за производство на слънчогледово олио гостът посочи, че за да създадеш такова производство на високо ниво, което да е конкурентоспособно на външните пазари, се изисква дързост, както и квалифициран персонал, който да прави точни анализи и да се взимат бързи решения. Друг фактор за този успех е наличието на суровина. Нужни са инвестиции в най-нова техника, в складове за суровината, в складове за готовата продукция, както и в измервателна техника за оборудване на модерни лаборатории, защото изискванията за качеството са изключително високи. Нужна е и много добра логистика за реализацията.

Вижте целия раззговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: