Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Сривът на криптото и тежките уроци за младите инвеститори

Голяма част от младите трейдъри регистрираха големи загуби след срива на криптовалутата luna за 40 милиарда долара, пише Financial Times, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

29-годишният Субая навлиза в криптосвета миналата година, след като вижда как приятелите му правят пари от него. ИТ служителят от Бенгалор гледа онлайн уроци на влиятелни личности, започва да търгува с различни токени и печели достатъчно, за да мечтае да напусне работата си и да се занимава с трейдърство на пълен работен ден.

seo blog7

Неговият ранен успех му дава увереност да заеме средства чрез кредитни карти, за да увеличи залозите си. Насърчен от перспективата за доходност от 20%, той премества цялото си портфолио за седем хиляди долара към luna – което води до понижението му до 150 долара, след като цената на токена се срина този месец.

„Смятах, че мога лесно да направя пари“, коментира Субая. „Никога не съм си мислел за понижения, че всичко може да се изпари до нула“, добавя той.

ИТ експертът губи не само своите пари – дългът по кредитната карта продължава да му напомня за риска, който не е могъл да си позволи да поеме.

„Бъдете подготвени да загубите всичките си пари“, предупреждават постоянно регулаторите във Великобритания. Защо тогава подобни случаи са изненада?

Финансовите регулатори все още търсят начин как да отговорят на нарастващите предизвикателства, но има сериозни въпроси и пред платформите, които позволяват търговия с криптовалути и са форум за общуване между трейдърите. Реално те са печеливши от настоящата мания и трябва да намерят по-добър начин да я контролират.

гръцки преводач Добрич

Чарлз Рандъл, председател на Органа за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA), призна миналата седмица, че дори суровите предупреждения не отблъскват младите хора. Наскоро той посети училище в източната част на Лондон, за да разговаря с група от 13-14-годишни ученици относно рисковете на криптосвета.

See also  Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%

Те го приемат „като хазарт“, но въпреки това вярват, че могат да правят пари от него. „Учениците бяха много способни, но надеждата да забогатеят беше по-силна от всички рационални аргументи, които можех да им изложа“, коментира Рандъл.

Целият материал четете тук

Източник: