Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

S&P и Nasdaq не можаха да задържат рекордите след номинацията на Пауъл

S&P и Nasdaq не можаха да задържат рекордите след номинацията на Пауъл

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street завършиха борсовата сесия в понеделник разнопосочно, обръщайки ралито си от по-рано през деня, съобщава CNBC. Ръстовете бяха подхранени от решението на президента Джо Байдън да номинира управителя на Фед Джером Пауъл за втори мандат начело на централната банка.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави близо 0,1% до 35 619,25 пункта. По-рано през сесията показателят напредна с до 300 пункта.

Широкият измерител S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite се понижиха със съответно 0,3% и 1,3%, след като достигнаха дневни ръстове по-рано по време на търговията.

В понеделник Байдън избра Джером Пауъл за втори четиригодишен мандат като председател на Федералния резерв и посочи гуверньора Лаел Брейнард за заместник-председател, запазвайки последователност в американската централна банка, докато страната се бори с най-високата инфлация от десетилетия и продължителните последици от Covid-19.

Ходът, обявен от Белия дом в понеделник, възнаграждава Пауъл за помощта в спасяването на американската икономика от пандемията и го натоварва със задачата да защити възстановяването от ръста на потребителските цени. Републиканецът Пауъл вероятно ще бъде одобрен лесно от Сената, който го подкрепи за първия му мандат като председател с 84 на 12 вота.

Решението се отрази на банковите акции и доходността по американските държавни ценни книжа. Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 2,1%, а тези на Morgan Stanley с 2,5%.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна съответно 1,627% и 1,971%.

Доларовият индекс също се покачи с 0,5% до 96,52 пункта.

Някои технологични акции също се оказаха повлияни, но в обратна посока, тъй като бъдещото представяне на компаниите може да се окаже не дотам атрактивно при по-висока доходност по ценните книжа. Акциите на Microsoft поевтиняха с близо 1%, тези на Nvidia с 3,1%, на Alphabet с 1,8%, а на Amazon.com с 2,8%.

See also  Путин нареди увеличаване на газовите доставки за Европа от следващия месец

Книжата на Tesla поскъпнаха в понеделник, прибавяйки 1,7%, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че Model S Plaid на производителя може да бъде пуснат в Китай до пролетта на 2022 г.

Тези на Moderna също продължават да поскъпват със 7,2%, след като миналата седмица американският регулатор даде зелена светлина за прилагане на бустерната ваксина на компанията върху пълнолетни.

Акциите на Activision Blizzard пък поевтиняха с 0,3%, след като главният изпълнителен директор Боби Котик заяви, че обмисля да подаде оставка. По-рано се появиха съобщения, че той е бил наясно със случаи на сексуално посегателство в компанията.

Представянето на Nasdaq бе повлияно и от поевтиняване при книжата на Netflix и Etsy със съответно 2,9% и 5,1%.

Wall Street обичайно се радва на ръстове в седмицата на Деня на благодарността (25 ноември), подготвяйки се за традиционното си коледно рали. От 1950 г. насам последните пет търговски дни на ноември са положително, посочва Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA.

Американските пазари ще бъдат затворени в четвъртък за Деня на благодарността и ще приключат сесията по рано – в 20 ч. българско време, в петък.

На стоковите пазари цената на петрола се покачва, след като от ОПЕК+ дадоха знак, че ще отговорят на евентуално отпускане на количества от стратегическите резерви на някои страни, включително САЩ. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI и бенчмарка Брент поскъпнаха с по около 0,5% до съответно 76,31 долара за барел и 79,27 долара за барел.

Златото обаче поевтинява осезаемо с 2,5% до 1805,2 долара за тройунция.

Източник:

See also  Кадър на деня за 13 ноември

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *