Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

S&P 500 постигна ръст в трета поредна сесия

S&P 500 постигна ръст в трета поредна сесия

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха лек ръст в сряда, а инвеститорите бяха под въздействието на протоколите от последното заседание на Федералния резерв, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 69,86 пункта и достигна ниво от 31 037,68 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,36% до ниво от 3845,08 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,35% и завърши деня на ниво от 11 361,85 пункта.

Основните индекси се повишиха, след като Федералният резерв публикува протоколите от заседанието си през юни, които показаха, че централната банка е ангажирана в борбата с овладяването на инфлацията. Членовете на Фед са заявили, че на заседанието на 26-27 юли централната банка вероятно ще пристъпи към ново повишение на лихвите с 50 или 75 базисни пункта, показват протоколите.

„При обсъждането на потенциални действия на идните заседания участниците продължиха да очакват, че продължаващо повишаване на целевия диапазон на федералната лихва би било уместно за постигане на целите на комисията“, става ясно от протоколите. „Участниците прецениха особено, че повишение с 50 или 75 базисни пункта вероятно ще е уместно на следващото заседание“, се казва още в тях.

Дефанзивни акции и комуналният сектор бяха сред най-добре представилите се в сряда. Книжата на Northrop Grumman поскъпнаха с 3,8%, аа тези на UnitedHealth Group прибавиха близо 2%. Цената на акциите на Constellation Energy нарасна с над 3%.

Висококачествените технологични акции също се представиха добре, като Cisco Systems и Adobe прибавиха 1,7% към стойността си, а Microsoft постигна ръст от 1,3%.

Енергийните акции бяха сред най-слабо представилите се за деня, след като цените на петрола продължиха спада си в последно време. Книжата на Chevron поевтиняха с 1,3%, а тези на Diamondback Energy отбелязаха спад от 3,4%.

See also  Протоколите на Фед помрачиха настроенията сред инвеститорите на Wall Street

Инвеститорите продължават да се тревожат дали икономиката ще изпадне в рецесия, след като доходността по бенчмарковите 10-годишни американски държавни ценни книжа падна под тази по 2-годишните облигации. В исторически план това явление е предупредителен сигнал, че икономиката може да се насочва или вече е изпаднала в рецесия.

Някои анализатори на Wall Street казват, че рецесията ще бъде слаба. Във вторник Credit Suisse съобщи, че очаква САЩ да изпаднат в рецесия, след като понижи целта си за S&P 500 към края на годината, за да отрази последиците от по-високите капиталови разходи върху оценките на акциите. 

Индексът PMI на Института за управление на доставките беше по-добър от очакванията, въпреки че показа леко забавяне на растежа. Откритите работни места също бяха повече от очакваното на ниво от над 11 млн.

Търсенето на ипотечни кредити обаче намалява на седмична база въпреки спада на лихвите, показаха данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 2,934% и 3,127%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, е нагоре с 0,5% до 107,07 пункта. Еврото отбеляза слаб ръст от 0,02% до 1,018 долара, а паундът се понижи с 0,10% до 1,192 долара. Спрямо йената щатските пари прибавиха 0,01% към стойността си до 135,94 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола цената на петрола се понижи с около 2% до 12-седмично дъно при волатилна сесия в сряда, като продължи значителните загуби от предходните сесии на фона на все по-големите притеснения на инвеститорите, че търсенето на енергия ще пострада при потенциална глобална рецесия.

See also  Франс Тимерманс: Плащането на руския газ в рубли е нарушаване на санкциите

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за септември поевтиняха с 2,08 долара до 100,69 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отбелязаха спад от 97 цента до 98,53 долара за барел. И двата бенчмарка записаха най-слабата си сесия от 11 април.

Американските фючърси върху златото се понижиха с 1,5% до 1738,3 долара за  тройунция.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.