Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

СОС реши: Градинка в София ще носи името на Стефан Данаилов

Столичният общински съвет реши градинката на площад “Велчова завера” при Духовната семинария в София да носи името на Стефан Данаилов. Градинката се намира в квартал “Лозенец”, недалеч от т.нар. блок на артистите, където Стефан Данаилов живя от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г. В Инициативния комитет участват творци, колеги и ученици, както и племенницата на големия актьор Росица Обрешкова, съобщават от dariknews.bg.

Вносители на предложението бяха председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева от ГЕРБ, общинският съветник от ДБ Веселин Калановски и Калоян Паргов от БСП.
„Над 70 от неговите ученици и изтъкнати специалисти от различни области предложиха на Общинския съвет и ние единодушно подкрепяме предложението градинката пред дома му да носи неговото име. Младите трябва да помнят, трябва да отдадем дължимото на хората, които са оставили трайна следа в нашата колективна памет като нация. Градът е длъжен и затова по подобаващ начин ще почете Стефан Данаилов”, заяви председателят на СОС Георги Георгиев.

seo blog7

„Удовлетворен съм, че успяхме да осъществим идеята, която се роди в разговорите ни с близките на Ламбо, да има градина, кръстена на негово име в близост до дома, където живееше и работеше със своите студенти през последните години“, обясни след заседанието Паргов.

По думите му следващата стъпка за съхраняването на паметта за легендата на българския театър и кино е да бъде изработен и поставен негов барелеф или бюст-паметник на подходящо място в столицата.

На 9 декември се навършват 80 години от рождението на Данаилов.

Поставете оценка:

гръцки преводач Добрич

3

Оценка 3 от 2 гласа.

Източник:

See also  Рамадан Аталай: С първия мандат ГЕРБ изпуснаха възможността да чуят какво искат хората