Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Собствениците на SiteGround купиха в пакет имоти от Оманския фонд

sobstvenici-na-SiteGround

Сделката е за 67 млн. лева и включва 183 дка до Панчарево, 27 дка на Камбаните и резиденцията на Живков в Сандански. Земя от 183 дка до Панчарево, 27 дка на Камбаните и резиденцията на Живков в Сандански са продадени от арабския инвеститор на българската IT компания. Сделките са за 67 млн. лева, на терените вероятно ще се развитият проекти на фондацията, инвеститорът ползва финансиране от Уникредит Булбанк. Оманският фонд почти разпродаде активите си в България, остана му участие в “Супер Боровец”.

Собствениците на IT компанията SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов са купили в пакет 210 дка около Околовръстния път на София – 183 дка на разклона на Панчарево и 27 дка в Камбаните – “Младост 4”, бившата резиденция на Тодор Живков в Сандански и прилежащия й терен от 423 дка. Продавачи са различни дружества на Оманския суверенен фонд (Oman Investment Authority), познат в България най-вече с миноритарния си дял в КТБ и проекта Супер Боровец. Фондът беше активен тук през 2007 – 2015 г., но оттогава се изтегля.

seo blog7

Сделката е от юли тази година, но не е обявявана от страните. По информация от Търговския регистър е осъществена през три отделни транзакции на обща стойност около 67 млн. лева.

НАП проверява фирмата собственик на Nexo

Ценов и Николов, които притежават вероятно най-голямата българска IT компания, засега се въздържат да говорят за инвестиционните си планове. Но ако се съди от обявения през юни план за тяхна фондация, то поне терените в София вероятно са за подслон на бъдещите й проекти. През нея те смятат да подпомагат дейности в областта на образованието, здравето и спорта в България, като се ангажират да инвестират 100 млн. лева в тези каузи. Предвиждат в рамките на пет години да създадат медицински център, училище и спортен комплекс. При обявяването на фондацията – месец преди пакетната сделка, учредителите й споменаха, че вече имат предвид подходящ терен.
Реклама

Оманският фонд се представлява в България от адвокатски кантори, които също не коментират. (Сделката вероятно е минала през “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”.) Още повече че оманските инвестиции са известни с това, че не обичат да привличат публичното внимание.

Купувачите: глобален бизнес с дом за уебсайтове

Иво Ценов и Тенко Николов са едни от най-известните фигури в българската IT екосистема, инвеститори в стартиращи компании и фондове, както и дарители за социални каузи. Ценов създава SiteGround преди 19 години с приятели от Американския университет в България, а Николов се присъединява няколко месеца по-късно и сега е CEO. Компанията е един от най-големите независими доставчици на хостинг услуги в света и продължава да разраства глобалния си бизнес. В момента поддържа над 2.8 млн. домейна и сървъри в няколко центъра за данни в Европа, Азия, Америка и Австралия. В България групата има центрове в София, Пловдив и Стара Загора с над 540 специалисти – разработчици, IT експерти, маркетинг експерти и др. Има и офис в Мадрид.

See also  Остава в сила бедственото положение в Своге

Сийка Милева: Независим международен одитор ще проучи в детайли дейността на NEXO

гръцки преводач Добрич

Приходите на българското дружество “Сайтграунд хостинг” растат, като за 2021 г. достигнаха 220 млн. лв. при печалба 130 млн. лв. Фирмата е собственост на кипърското SiteGround Capital. Няма данни колко голям като приходи е глобалният бизнес на компанията, но пазарната й оценка е няколко милиарда долара по неофициална информация. Двамата са инвеститори в десетки български и световни компании, както и в земя и имоти в пет европейски държави.

И техният “Смарт Пропърти фънд”

За инвестициите си с имоти в България те създават специално дружество. “Смарт Пропърти фънд” е регистриран през октомври 2020 г. Капиталът му от 8 млн. лева е поделен между Тенко Николов и Иво Ценов, но в борда на директорите влиза само Николов. Другите двама са Милена Стефанова и Анастас Калоянов. Впоследствие капиталът на дружеството е увеличен до 28 млн. лева, от които 20.5 млн. лева са внесени.

Според имотния регистър “Смарт Пропърти фънд” е свързан със седем дружества – три от които имат отношения към юлската сделка. Земята в Панчарево е взета, като фондът им купува “Чери Гардънс”. През февруари 2022 г. на извънредно събрание е решено да се създадат две компании “СПФ Младост” – по сделката в Камбаните и “Гранд Ризорт Сандански” – за покупката в Сандански. И двете са с регистриран капитал 100 хил. лв. и техен управител е Анастанас Калоянов. (За другите дъщерни дружества – виж карето.) Фондът явно работи с кредитиране от Уникредит Булбанк, защото след покупките повечето имоти са ипотекирани там. “СПФ Младост” например през октомври срещу 9.3 млн. лева, “Чери Гардънс” – през ноември срещу 15.8 млн. лева.

“Чери Гардънс” и 183 дка

Сделката за 183-те декара на ъгъла между Околовръстния път и “Самоковско шосе” от страната на Панчарево, изглежда, е ключовата в пакета – и като цена, и като време на договаряне.

Предварителното споразумение за продажба е подписано в края на март 2022 г. Но от доклада за дейността на придобитото дружество “Чери Гардънс” за 2021 г. се подразбира, че сделката е била решена по-рано. В него е записано, че към края на 2021 г. “пазарната стойност на имотите е 31.6 млн. лева, като оценката е на база договорена цена на сделка по продажба на дружеството”. Докладът е подписан от Анастас Калоянов от “Смарт Пропърти фънд”. Като цели на компанията за 2022 г. е посочено “завършване на предпроектните проучвания за изграждане на търговски и жилищен комплекс и стартиране на процедури по избор на основни подизпълнители”. Не е изключено формулировката да е заварено положение от предишния собственик.

See also  Най-опасните пътни отсечки в България

“Чери Гардънс” последно е собственост на Оманския фонд през дъщерното му “Бългериън акуизишън къмпани VI”, което, както и всички от поредицата БАК, е регистрирано в Люксембург.

Самото “Чери Гардънс” е създадено през 2007 г. Негов собственик тогава е “България Ленд”, дружество на регистрирания на Британските Вирджински острови “Паво дивелъпмънт холдинг”.

Навремето през това дружество е капарирана резиденцията в Сандански, която после е купена от друго “БАК” поделение на Оманския фонд. Самият той влиза в “Чери Гардънс” частично още през 2008 г., а го придобива финално през 2012 г.

“Камбаните” и 27 дка в регулация

Чрез дружество “СПФ Младост” фондът купуват десет имота с обща площ 27.353 дка в местността “Камбаните Младост 4”. Групата парцели е срещу Бизнеспарк София в пространството между Околовръстния път и бул. “Александър Малинов”. По информация от имотния регистър сделката е за 18.4 млн. лева. Продавач е дружеството “БАК1 Риъл истейт”. То е регистрирано през 2014 г. и е еднолична собственост на “Бългериън акуизишън къмпани”, Люксембург. Оманският фонд ги придобива като правоприемник на “Глобал пропъртис”, дружество в ликвидация, някога принадлежало на кипърското “Пронвест лимитед”.

Резиденцията в Сандански

Резиденцията в Сандански може и да изглежда перлата в портфолиото. Всъщност по-скоро е проблемен актив, който от май 2020 г. търси купувачи. Но явно, пакетирана с терени на добри локации в едни от най-желаните за строителство територии на София, тя става продаваема.

Резиденцията е в дружеството “Спартак Турс”, което от 15 години принадлежи на “Бългериън акуизишън къмпани IV”. Решението за продажбата на “Гранд Ризорт Сандански” е от февруари миналата година. От него става ясно, че постигнатата цена е 8.71 млн. евро, като от нея се приспада частта на продавача от данъка при прехвърляне, така че той получава 8.623 млн. евро. В Имотния регистър е записана сумата 16.9 млн. лв. Повече за резиденцията и сделката с нея.
Оманският фонд

В годините между 2007 и 2009 – на влизането на България в ЕС и на финансовата криза, Султанатът Оман е може би най-големият инвеститор в България. В портфейла му има над 20 проекта в различни сфери – от банки и имоти, през туризъм и търговия, та чак до софийския боклук. Пилотният е проектът “Супер Боровец”, който така и не се случи. Оманският State General Reserve Fund (SGRF) купи дял от фонда “Екуест” на Георги Крумов, с което влезе наведнъж в дузина компании и проекти. Придоби 30% от Корпоративна банка срещу 185 млн. лева. Освен SGRF интерес към страната проявяваше също Oman Investment Fund и Oman Oil Company. През 2020 г. оманските фондове и активи са обединени в Oman Investment Authority(OIA), публична институция, която ги управлява и развива и има собственост в 40 държави.

See also  Владислав Панев: Да не гледаме какво говорят ГЕРБ, а какво правят

Твърди се, че след един публичен скандал около софийския боклук през 2009 г., който удря по имиджа на султана, Оман взема курс към оттегляне от България и започва да разпродава имотите си. Омански инвестиции обаче има и след това – докъм 2014 – 2015 г.

След юлската сделка от миналата година изглежда, че от активите на OIA в България омански остават “Боровец инвестмънтс” – собственост на “Бългериън акуизишън къмпани III”, което е мажоритарен акционер в “Рила Самоков 2004”, където съдружници са също Община Самоков и “Главболгарстрой”. Това са участниците по “Супер Боровец”, които не изглежда да имат активност след 2016 г. Остава и дружеството “Булко акуизишън”, което обаче е без дейност и имоти.

SiteGround и фондът им за имоти

Освен че е собственик на “Чери Гардънс”, “СПФ Младост” и “Гранд Ризорт Сандански”, “Смарт Пропърти фънд” има още дъщерни дружества и собствености.

В края на 2021 г. активите му достигат 32.5 млн. лева. През въпросната година неговото “Ес Пи Еф Лоджистик” купува два склада и земята под тях в Бургас и Варна. Продавач е дистрибуторът “Орбико”, който после ги наема обратно. Финансирането е от Уникредит Булбанк.

В “Еко Камп” са събрани няколко терена в Царево от над 150 декара. Купувани са от различни физически и юридически лица от края на 2020 до март 2021 г.

В “Сабена” фондът е съдружник с “АП Капитал” – дружество, представлявано от Петър Дудоленски. През февруари 2021 г. “Сабена” купува производствено-складови сгради за производство на картон и опаковки заедно с терен от 9 декара от ТПК “Художествен амбалаж” в софийската НПЗ Средец. В отчета на кооперацията за годината се вижда, че е получила приход малко над 1 млн. лв. от продажбата, а сега е в ликвидация.

През лятото на 2021 г. през дъщерното си “Кукуш Проджект” фондът купува почти 64 декара на “Кукуш” 1 в Захарна фабрика. От отчета на дружеството продавач “Бизнес парк Запад София”, собственост на австрийската Immofinanz, става ясно, че получената сума е 5.67 млн. лв. През октомври 2021 г. и този имот е ипотекиран в Уникредит Булбанк.

През октомври 2021 г. фондът купува “Банишора Инвест”, в което има идеални части от проектосграда. Извън имотните сделки СПФ е и в управителния съвет на асоциацията “Биокампус София”, чиято цел е развитие на биотехнологичния сектор.

Източник