Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Сивата икономика с лек ръст за година, според АИКБ

Лек ръст на сивата икономика за 2020 г. спрямо година по-рано отчете Асоциацията на индустриалния капитал в България. Композитният индекс “Икономика на светло”, чрез който Асоциацията измерва светлата част на българската икономика, е 77,49 пункта, при 78,54 през 2019 г.

От АИКБ отчитат, че през 2020 г. основните причини, довели да минималния ръст на сивата икономика, се дължат на ковид кризата. Сред основните причини за ръста на сивата икономика са практики, породени на трудовия пазар. За Асоциацията предприетите от правителството мерки за подкрепа на заетостта са довели до изсветляване на част от сивите практики в някои сектори, докато в други заради липса на подкрепа се е случило точно обратното.

seo blog7

Сред негативните фактори АИКБ отбелязва поредното административно повишаване на минималната работна заплата, което довело до „избуяване“ на нови сиви практики, лошо конструираното пенсионно осигуряване, което не стимулира по никакъв начин внасянето на осигуровки върху реалните доходи, в т.ч. минимална пенсия близка до медианната и максимална пенсия по-малка от съответстващата на максималния осигурителен доход.

За първи път АИКБ следи и измерва и втори индекс “Заетост на светло”, който има същия характер и компоненти като Композитния индекс “Икономика на светло”. За 2020 г. стойността му е 78,31 пункта. За да се направи сравнение под-индексът е изчислен и за 2019 г., когато е бил 78,87 пункта.

“Трябва да се полагат усилия, за да възстановим тенденцията за намаляване на дела на сивата икономика. Това може да стане само чрез непрестанното прилагане на мерки за насърчаване на доброволното изпълнение, намаляване на административните тежести и засилване на връзката “данък/осигуровка – публична услуга” от една страна и за санкциониране на нарушенията от друга, чрез които България да достигне средните за Европейския съюз нива”, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев.

See also  Бъдещето на туризма ни - продукт в традиционна среда, а не нискобюджетно блато

Повече от десет години АИКБ изчислява индекса „Икономика на светло“. До момента той нараства, като единствената година преди 2020 г., през която е отчетен спад от 1,2 пункта, е 2014 г.

В началото на 2022 г. асоциацията започва ново проучване за изчисляване на двата индекса, като очаква стабилизиране и постепенното им повишаване в следващите години на база очаквания ръст на българската икономика.

гръцки преводач Добрич

 

 

Източник: