Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Ситуацията с еврото се влошава

Във вторник еврото потъна на косъм от паритета с долара, а фондовите пазари се понижиха, тъй като перспективата за по-нататъшно затягане на политиката на централните банки и опасенията за състоянието на икономиките по света разтревожиха инвеститорите.

Ролята на долара като сигурна валута за инвеститорите, които се притесняват за икономическите перспективи, се засили през последните седмици, като американската валута достигна двугодишни върхове спрямо множество валути.

seo blog7

Еврото e особено уязвимо предвид въздействието на продължаващия скок на цените на природния газ върху регионалната икономика и войната в съседна Украйна, както и предвид факта, че Европейската централна банка изостава от конкурентите си в повишаването на лихвените проценти, съобщи “Ройтерс”.

Към 07:25 ч. по Гринуич еврото се понижи с 0,3 % до най-ниската си стойност от 1,0004 щатски долара , което е най-слабото му ниво от над 20 години.

Индексът на долара нарасна с 0,3% до 108,48 , докато стерлингът достигна ново двугодишно дъно, а йената не беше далеч от най-слабата си стойност от повече от две десетилетия.

Анализаторите на Mizuho заявиха, че придвижването към паритет се случва, тъй като “рецесията в еврозоната е оценена”, и заявиха, че контекстът не подсказва почти нищо за подобряване на рисковите настроения.

“Така или иначе, изглежда, че има малко пречки еврото/доларът да наруши паритета в сравнително близък план”, написаха те.

гръцки преводач Добрич

През тази седмица във фокуса на вниманието ще бъдат макроданните, включително потребителската инфлация в САЩ в сряда, и коментарите на представители на Федералния резерв, тъй като инвеститорите търсят улики за резултатите от предстоящата политическа среща на Фед преди периода на затъмнение преди срещата.

See also  Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен

Високи стойности на инфлацията биха увеличили натиска върху Фед да ускори и без това агресивния си темп на повишаване на лихвените проценти.

Още по темата

7 юли 2022 20:55

10

30 юни 2022 13:53

53

На капиталовите пазари еврото STOXX (.STOXX) се понижи с 0,7%, германският DAX (.GDAXI) – с 0,8%, а британският FTSE 100 (.FTSE) – с 0,44%.

Фючърсните пазари в САЩ също посочиха по-слабо отваряне.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) спадна с 1,3% до най-ниското си ниво от две години, а японският Nikkei (.N225) загуби 1,8%.

В списъка с тревоги на инвеститорите е и фактът, че все повече китайски градове, включително търговският център Шанхай, от тази седмица въвеждат нови ограничения на COVID-19, за да ограничат новите инфекции след откриването на силно трансмисивния подвариант Omicron.

Рязкото поскъпване на енергията в Европа също е основен повод за опасения, тъй като най-големият единичен газопровод, по който се пренася руски природен газ за Германия, влезе в годишна профилактика, като се очаква потоците да спрат за 10 дни.

Инвеститорите се опасяват, че спирането може да бъде удължено заради войната в Украйна, което да ограничи още повече доставките на газ за Европа и да тласне изпитващата затруднения икономика на еврозоната към рецесия.

Доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации беше на ниво от 2,92%, след като през нощта спадна под 3%, тъй като инвеститорите купуваха сигурни съкровищни облигации на фона на разпродажбите на Уолстрийт.

Опасенията за растеж също натежаха върху петрола, въпреки опасенията за ограничено предлагане.

Фючърсите на суровия петрол тип “Брент” се понижиха с 2,2% до 104,73 долара за барел, а американският петрол тип “West Texas Intermediate” – с 2,44% до 101,53 долара за барел.

See also  "БДЖ - Товарни превози" ще търси 400 млн. лв. за инвестиции

Златото е стабилно, като спот цената му се търгува на 1735 долара за тройунция.

Цените на криовалутите се понижиха, като последно биткойнът спадна с 1,4% до 19 670 долара.

Източник: