Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Шефът на „любимия вестник на Путин” почина внезапно в гората

Владимир Сунгоркин е един от руските топ пропагандисти, а вестникът му „Комсомолская правда” се смята за рупор на Кремъл 

Владимир Сунгоркин (вляво) и Путин. Снимка: ЕРА

Владимир Сунгоркин (вляво) и Путин. Снимка: ЕРА

В Русия неочаквано почина главният редактор на най-тиражния вестник в страната „Комсомолская правда”. Владимир Сунгоркин е починал по време на бизнес пътуване в Приморския край в руския Далечен изток, съобщават от вестника. Твърди се, че 68-годишният мъж е получил инсулт по време на изследователска експедиция. 

Едва през миналия уикенд в същия регион при странни обстоятелства почина високопоставен мениджър от енергийния сектор. Тялото на Иван Пешорин бе извадено от водата във Владивосток, административния център на Приморието, в понеделник. От началото на агресивната война срещу Украйна сред бизнесмени и високопоставени служители се натрупват смъртни случаи, някои от които наистина мистериозни, припомня DPA. 

Сунгоркин е един от най-важните руски пропагандисти; ръководеният от него вестник „Комсомолская правда” е определян в медиите като „любимия вестник” на президента Владимир Путин. Издателската къща „КП”, която Сунгоркин оглавява, е една от най-големите и най-влиятелните в цяла Русия. Сунгоркин е смятан за медиен мениджър, особено близък до правителството. Наред с други неща, той беше довереник на Путин в президентските избори през 2018 г.

За курса на Кремъл – и списъка със санкции на ЕС

Таблоидът почти винаги подкрепя курса на Кремъл и само в редки случаи си позволява да критикува отделни служители. „Комсомолская правда” се публикува ежедневно в няколко регионални издания и има общ тираж от над 800 000 екземпляра. Седмичникът „Комсомолская правда Толстушка” (“Дебелата”) излиза в тираж над три милиона екземпляра. Уебсайтът на вестника е най-популярният медиен сайт в Русия с 65 милиона посетители месечно. Владимир Сунгоркин (вляво) и Путин. Снимка: ЕРА Владимир Сунгоркин (вляво) и Путин. Снимка: ЕРА

See also  Трюдо: Западните държави трябва да имат обща позиция към Китай

Владимир Сунгоркин е роден в Хабаровск на 16 юни 1954 година. В “Комсомолская правда” започва работа като кореспондент през 1976 година. След 16 години е избран за главен изпълнителен директор на КП, а то май 1997 г. е главен редактор и председател на Съвета на директорите. Той е семеен и има пет деца.

През април 2022 г. Европейският съюз включи Сунгоркин в списъка си със санкции, като го нарече едно от основните действащи лица в руската пропаганда.

Путин оплаква “голяма загуба за родната журналистика”

Руският президент Путин изрази съболезнованията си на семейството и приятелите на пропагандиста. Смъртта на Сунгоркин е „голяма загуба за родната журналистика, за всички нас”, се казва в съболезнователно писмо, публикувано на уебсайта на Кремъл. „Той беше патриот, изключителен, творчески надарен и талантлив човек“.  Владимир Сунгоркин (вляво) и Путин. Снимка: ЕРА Владимир Сунгоркин (вляво) и Путин. Снимка: ЕРА

Колегите на Сунгоркин също реагираха с тревога на смъртта му. Главният редактор на лоялната към Кремъл информационна агенция RT Маргарита Симонян разказва с най-топли думи в публикация в Telegram за похода за гъби, който е предприела заедно със Сунгоркин миналата година. Сунгоркин бил весел и жизнерадостен и „се е шегувал с всички, особено със себе си”, пише тя. „Както ми казаха, такъв е бил и вчера, когато е починал. Разходки, в гората, навън и наоколо“, пише Симонян. „Няма да се учудя, ако в този момент се е шегувал и със себе си и с инсулта си“. 

Източник: