Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Шаламанов каза кога има риск България да бъде вкарана във война

Твърдението, че с изпращане на оръжия за Украйна България ще бъде вкарана във война, е манипулативно и е част от пропагандата на Кремъл в България. Това каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по повод изказвания на БСП и „Възраждане”, информира Нова тв.

В България част от институциите и партиите се държат като руски и това е риск за националната сигурност, каза още той.

seo blog7

„Няма риск България да бъде вкарана във война, освен ако Русия не вземе решение да извърши терористични актове и саботажи, каквото е предположението за взривяване на “Северен поток”. Както знаем, на наша територия в миналото са взривявани военни обекти и има предположение, че това са действия на ГРУ на руската армия. Така че срещу това трябва да се действа със силите на ДАНС, прокуратурата, специалните служби, парламента. И се действа в защита на интересите, а не чрез снишаване”, обясни бившият военен министър.

Той каза, че е обществена тайна, че България е изнесла въоръжение за Украйна точно с подписите на Корнелия Нинова чрез Полша и други страни. ”България е единствената страна в НАТО, която не е предоставила военна помощ. Каквото дават Естония, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Хърватска, Румъния, Гърция, Северна Македония, това може да даде и България”, заяви Шаламанов.

Той каза още, че многонационална батальонна бойна група у нас вече има и това е отчетено като голямо постижение на служебното правителство. “Тези групи бързо могат да бъдат развити като национални бригади, така че по линия на сухопътните войски можем да засилим много добре отбранителните си способности”, смята Шаламанов.

See also  Социолог: Шансовете за кабинет "Габровски" са около 30%

Изтребителите F-16 закъсняват, но България е предупредена за това и е получила компенсация, както и 250 млн. долара военна помощ от САЩ в ключови области, включително и киберзащита, обясни Шаламанов.

гръцки преводач Добрич

По думите му страната ни трябва да прекрати опитите да похарчи още пари за “Грипен”-и, които не са необходими. „Цялата игра с тази тема доведе до забавяне на доставката за нов боен самолет”, поясни той.

Твърдението, че не трябва да въоръжаваме Украйна, се дължи на неразбиране същността на НАТО, ЕС, членството на България в двата съюза и висока степен на зависимост от Кремъл, смята Шаламанов.

Той твърди, че в българските военни училища и до ден днешен се изучават доктрините за възхвала на съветската и руската техника, а не книги, свързани с развитието на НАТО.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: