Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

САЩ: Беларуската армия може също да атакува Украйна

САЩ: Беларуската армия може също да атакува Украйна

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

seo blog7

По данни на американското разузнаване Беларус може да се присъедини към военната инвазия на Русия в Украйна още в понеделник. Решението на беларуския лидер Александър Лукашенко да изпрати войници в съседната страна зависи от изхода на преговорите между Русия и Украйна, съобщи агенция AP, цитирайки високопоставен служител на американското разузнаване. Подобна информация има и Washington Post.

Още по темата

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял по телефона с беларуския си колега Александър Лукашенко, който го е уверил, че няма да праща беларуски части в Украйна.

На референдум вчера Беларус одобри отказа от статут на неядрена държава. Това  означава, че страната може да приема за постоянно ядрени оръжия и руски военни части.

Преговорите между Русия и Украйна трябва да се проведат в град на границата с Беларус. Украинската делегация, която ще преговаря с Русия, ще бъде ръководена от Давид Арахамия – ръководителят на парламентарната група на управляващата президентска партия „Слуга на народа“. Това става ясно от съобщения на украинската агенция УНИАН. Тя цитира Арахамия, според когото ръководената от него делегация ще чуе предложенията на руската страна, след което биха били възможни каквито и да е обсъждания. Руската делегация пък е ръководена от Владимир Медински, съветник на президента Владимир Путин.

гръцки преводач Добрич

Междувременно в петия ден от началото на военните действия има нови удари срещу големи украински градове. Според информация от украинската страна в близкия до Беларус град Чернихив бомбардировки е имало през цялата нощ. Уцелени са сграда, приютяваща детска градина, магазин в центъра на града и 5-етажна жилищна сграда. Засега се съобщава за един пострадал.

See also  Проточващата се война в Украйна създава все повече рискове за Европа и САЩ

Източник: