Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Радев: Повишението на минималната заплата – от 1 януари

Повишението на минималната заплата ще е от първи януари 2023 та година, това категорично заяви президентът Румен Радев и сложи точка на спора между министри от служебното правителство по темата за датата, коментира БНР .

Президентът по категоричен начин сложи край на публичния разнобой между министрите от служебното правителство от кога минималната работна заплата да бъде увеличена, като коментира и дискусията в парламента по темата:

seo blog7

“Докато от трибуната се водят популистки битки кой повече да се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, видяхте отвчера, че служебното правителство вече решава този въпрос. Ще има увеличение на минималната работна заплата и то от 1-ви януари, веднага”.

Вицепремиерът Лазар Лазаров вече обяви: ще предложи минимална заплата от 780 лева – с 10 лева повече от предходното си намерение и от дата 1-ви януари, а финансовият министър Росица Велкова на няколко пъти изрази становище, че вдигането е добре да се направи от юли.

Що се отнася до връчването на втория мандат за съставяне на правителство, президентът потвърди:
“Това ще се случи в първите дни на Новата година”. Отказа да коментира коя ще е третата избрана от него формация, ако и вторият мандат се провали:

“Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим ролетката с мандатите. Какъв ще е изхода? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне, да намерят път един към друг”.

Така Румен Радев отговори на обвиненията на лидерите на Българската социалистическа партия и на партия “Възраждане”, че бави конституционната процедура.

Час преди депутатите да отхвърлят наложеното от него вето върху Изборния кодекс, президентът каза:

гръцки преводач Добрич

“Много ясно изложих своите мотиви при налагането на ветото. Аз се надявам, че народните представители няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните”.

See also  КПКОНПИ отнема имущество за над 800 хиляди лева

Поставете оценка:

2.3

Оценка 2.3 от 12 гласа.

Източник: