Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Путин: Готови сме да доставим всичкия газ, от който Европа има нужда

Путин: Готови сме да доставим всичкия газ, от който Европа има нужда

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

seo blog7

Русия е готова да достави цялото количество природен газ, от коeто се нуждае Европа, заяви руският президент Владимир Путин по време на Руската енергийна седмица, която започна в Москва, пише Bloomberg. Той обвини европейските власти за “систематични пропуски” в енергийната система.

От началото на годината “Газпром” е увеличил доставките на газ за Европа с 15% на годишна база. “Ако ни поискат увеличение, сме готови”, допълни още Путин.

Преди седмица от Европейската комисия (ЕК) провериха действията на руския газов гигант на фона на рекордните цени на газовите пазари. Заключението на Брюксел е, че “Газпром” изпълнява своите ангажименти по договорите, но нищо повече.

“Как? Безплатно ли?”, коментира от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на въпрос за доставката на извънредни количества газ, допълва още ТАСС. Според него допълнителни количества ЕС трябва да договори с “Газпром” и те трябва да бъдат вписани в споразумения. Има инфраструктурни проблеми за предоставянето на още руски газ за спот пазарите, смята той.

Владимир Путин също критикува действията на европейските държави и опитът им да разчитат на краткосрочни договори и спот пазари, за да запълнят газохранилищата. Според него ЕС трябва да се подсигури с дългосрочни договори (по които доставя “Газпром” – б.р.)

гръцки преводач Добрич

Още по темата

“Европейският газов пазар не изглежда добре балансиран и предсказуем”, каза още руският президент в своето обръщение към участниците във форума. Проблемите, които се появиха, са немислими за вътрешния пазар в Русия, изтъкна още той.

Bloomberg посочва, че добивът на газ от страна на “Газпром” през септември е най-висок от десетилетия за това време на годината, но в същото време износът към основните пазари е на най-ниското ниво от септември 2016 година. От газовата компания потвърждават това с коментар, че в момента запълват собствените си хранилища на територията на Русия.

See also  Dow започва седмицата с ръст от над 350 пункта

По време на Енергийната седмица беше повдигнат и въпросът с транзита на газ за Европа през Украйна. По време на двустранна среща ЕС и Киев подписаха декларация, в която отбелязват, че ще работят за запазване на доставките и след 2024 година.

Русия е готова да увеличи транзита на природен газ през Украйна, но при условие че получи конкурентни условия от Киев, а европейските потребители купят увеличените доставки, заяви Песков пред журналисти.

Европейските потребители и компаниите са тези, които могат дa решат въпроса за запазването на транзита през Украйна, отбеляза Песков и допълни, че ако те искат, могат да сключат нови договори с “Газпром”, в които да е предвидено увеличение на обемите.

Изказването на Владимир Путин беше очаквано с интерес в Европа, още повече, че неговият говорител заяви преди дни, че се чакат големи новини на форума. Една от тях е официализиране на заявката за въглеродна неутралност на руската икономика до 2060 година. По този начин страната ще поеме своя ангажимент за изпълнението на климатичните цели, заложени в Парижкото споразумение.

В края на октомври светът ще се събере отново на климатична конференция под егидата на ООН в Глазгоу, на която да бъде отчетен напредъкът по климатичните действия. Затова и официалната заявка на Москва е една от важните новини преди този форум.

Русия е четвъртият по големина емитент на въглеродни емисии и един от водещите производители на петрол в световен мащаб. Страната ратифицира Парижкото споразумение преди две години, но все още изчакваше с конкретните заявки за действия.

На този етап повечето водещи икономики са заявили цел за въглеродна неутралност до 2050 година. Единствено Китай, който все още е в графата на развиващите се икономики, отлага това с 10 години. Сега и Русия дава своята заявка в тази посока.

See also  Сирени отекнаха в Северно Косово, напрежението със Сърбия се покачва

Източник: