Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Проучване: Консумацията на по-малко месо намалява риска от рак

Консумацията на по-малки количества месо седмично може да намали вероятността от развитието на онкологични заболявания, установи проучване на британски специалисти, цитирано от електронното издание “Хелтдей”.

Изследването е на учени от Оксфордския университет.

seo blog7

Данните показват, че рискът от рак е с 2 процента по-нисък при хората, които ядат месо пет или по-малко пъти седмично, в сравнение с тези, консумиращи подобни продукти често.

В сравнение с всички месоядни участници вероятността от онкологично заболяване е с 10 процента по-ниска при тези, в чието меню присъства риба, но не и други видове меса.

При вегетарианците и веганите има с 14 процента по-нисък риск от подобни болести в сравнение с хората, които употребяват месо повече от пет пъти седмично, казват изследователите.

“Следването на вегетариански хранителен режим, както и с риба или с малко месо, може да е свързано с по-нисък риск от диагностициране на рак”, обясни съавторът на изследването Коди Уотлинг от Оксфордския университет. “Необходими са обаче още изследвания с участието на по-голям брой вегетарианци и хора, консумиращи само риба, за да се изследват и разбират по-добре тези връзки”, казва той.

За целите на проучването си Уотлинг и колегите му анализират данни за хранителните режими и онкологичните заболявания, събрани от повече от 472 000 възрастни британци на възраст между 40 и 70 години.

Участниците съобщават колко често ядат месо и риба, а изследователите изчисляват честотата на нови ракови заболявания, които се развиват за среден период от 11 години, като използват данни от здравни досиета.

гръцки преводач Добрич

Малко над половината от участниците или 52 процента от тях съобщават, че ядат месо повече от пет пъти седмично, докато 44 процента посочват, че го консумират пет или по-малко пъти седмично, казват изследователите.

See also  Как да направим анти-ейдж масаж на лицето?

Освен това 2 процента споделят, че се хранят с риба, но не и с месо, а други 2 процента са вегетарианци или вегани.

От всички участници близо 55 хиляди или 12 процента са диагностицирани с рак в периода на проучването, показват данните.

При тези, които ядат месо пет пъти или по-малко на седмица, има с 9 процента по-нисък риск от рак на дебелото черво в сравнение с тези, които консумират повече, установяват изследователите.

Според тях рискът от рак на простатата е с 20 процента по-нисък при мъжете, които ядат риба, но не и месо и с 31 процента по-нисък при избралите вегетарианска диета, в сравнение с тези, които консумират месо повече от пет пъти седмично.

При жените в менопауза, които следват вегетарианска диета, има 18 процента по-нисък риск от рак на гърдата спрямо тези, които ядат месо повече от пет пъти седмично.

Тези данни обаче не означават непременно, че диетите, богати на месо, причиняват рак, казват още британските учени.

“Има различни съединения в червеното и преработеното месо…, които могат да увредят клетките и следователно да увеличат риска от рак на дебелото черво”, каза Уотлинг. “За други видове рак, освен този на дебелото черво, обаче няма убедителни доказателства, които да предполагат, че консумацията на месо е свързана с риска от онкологични заболявания”, каза той.

Данните от проучването са публикувани в изданието “Би Ем Си медисин”.

Източник: