Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Пропагандата и дезинформацията създават алтернативна информационна вселена

На 24-ти и 25-ти ноември в София се проведе девето издание на ежегодния есенен фестивал “Денят на Бернайс 2022”, организирано от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

Тази година БДВО, постави за дискусия пред комуникационните специалисти, академици и журналисти темата за “Смисълът на думите в ерата на фалшивите новини”. Всички те се обединиха около тезата, че днес живеем във време на пропаганда и дезинформация. Хибридната война е факт и съществува. Вниманието на обществото трябва да бъде по-изострено и по-критично към информацията, която консумира, и към нейните източници. Необходими са промени в образователната система, където да намери място темата за възпитаване на критично мислене, анализиране и проверяване на  информацията, разпознаване фалшивите новини.

seo blog7

По време на фестивала бе представено проучване от агенция Тренд и комуникационна агенция Интеримидж на тема „Ценностите в обществото, основа за съвременната комуникация. Професионални ценности и етика в комуникациите”, което разгледа кои са най-важните ценности за хората днес. То отчита разделение в обществото ни на повърхността, но в дълбочина показа, че се запазват монолитни непреходни ценности по отношение на мира, човешките права, семейството, децата и дома. Според това проучване за 50% от българите сигурността е на първо място, а 43% поставят свободата начело. Регистрирано е силно недоверие към всичко непознато, към политици, институции, правосъдие и медии, висок праг на доверие към близкия кръг от хора и около 10% влияние от страна на инфлуенсъри и лидери на мнение.

Проф. Марк Войджър, директор на магистърската програма по „Глобално управление“, доцент в Американския университет в Киев, старши чуждестранен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), Вашингтон, представи ролята на информационната война и дезинформацията в 21-и век, които създават алтернативни реалности в масовото съзнание чрез подменени значения на думите и фалшиви новини. Според него: „Главният инструмент на хибридната война в  глобален мащаб, е овладяването на информационното пространство и неговото изкривяване. В това пространство думите, символите и понятията се превръщат в своя антипод и се създава алтернативна информационна вселена. В нея значенията на понятията променят своя „заряд“ на 180 градуса, изпразват се от реално съдържание и се изпълват с гъвкави, обтекаеми, повърхностни послания, които атакуват логическия апарат на мислене на населението, което подлежи на тази информационна бомбардировка. Именно този чудовищен потенциал на информационната война подрива устоите на свободните общества отвътре и я превръща в основен компонент на хибридната война в 21 век.“

See also  Бюджет 2022 г. най-вероятно ще е готов в края на месеца

Доц. Милена Якимова, д.н.с., доцент в катедра Социология, СУ „Св. Климент Охридски,  представи проучване за руската пропаганда в България отчетена от присъствието и в онлайн медиите и социалните мрежи (основно Фейсбук групи). Посредством статистически данни, доц. Якимова представи  хибридната война, която Руската федерация води на българска територия, чрез разпространяването на политическа пропаганда с цел манипулация на общественото мнение. Според проучването руската пропаганда в България е скочила десет пъти след войната в Украйна.

В рамките на фестивала се проведе кръгла маса на тема “Кръгът на недоверието. Създава ли смисълът на думите доверие?” с участието на водещи журналисти. Сред тях бяха гл. редактор на водещия икономически сайт Investor.bg Бойчо Попов, Светослав Иванов, журналист и водещ на bTV, Велислава Попова, гл. редактор на „Дневник“ и Нели Тодорова, автор на обзорна рубрика по Нова ТВ.

В дискусията се включиха и специалисти по социални мрежи като Георги Ауд, “Разузнаване на социалните мрежи” в Publicis Groupe България, и Лазар Малаков от Httpool и професионални комуникатори като Иван Янакиев, член на УС на БДВО и собственик на Propaganda Group, Радослав Бимбалов, управляващ партньор на The Smart Groups, Бойко Благоев, ръководител отдел Комуникации в ЕК в България, Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации“ на Kaufland България, доц. д-р Евелина Христова, преподавател в НБУ и Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL, Publicis Groupe България.

гръцки преводач Добрич

Бяха връчени и наградите на ежегодният студентски конкурс „Като Бернайс“, който тази година бе на тема „Социалните мрежи и ролята им за фалшивите новини – приятел или враг?“. В него участваха над 20 студенти от различни университети в България от специалностите „Връзки с обществеността“ и „Журналистика“ . Голямата награда бе връчена на екипа на Ясен Милов, Димитър Генов и Калоян Романов от СУ „св. Климент Охридски“ с ментор доц. д-р Мила Серафимова.

See also  Ръст на обявите за работа, какво се търси най-много?

Източник: