Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Проф. Пенка Петрова: Не можем да овладеем пандемията заради желанието на политиците да печелят електорат

“Политиците имат много важна гражданска роля, която вече трябва да осъзнаят. Те не могат да си позволяват да казват, че не са ваксинирани и няма да се ваксинират. Така подлагат на риск стотици хора, които се колебаят, и заради такова изказване не отиват да се ваксинират и така рискуват живота си. (…) Не можем да овладеем нито броя заразени, нито високата смъртност заради продължаващото желание на политиците да спечелят техния електорат”.

Това мнение изрази пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

“Можеше обществото да послуша учените и лекарите и да започне ваксинационната кампания много по-рано. Традиционно сме били образована нация, която разчита на ваксинирането като превенция на тежките заболявания”, допълни тя.

Според нея въвеждането на здравен сертификат е логично, защото то последва това решение в много европейски страни. Тя подчерта, че по този начин можем да се предпазим.

“Като че ли на българския народ му трябваше много основателна причина, за да се ваксинира, това беше зеленият сертификат”, коментира проф. Петрова и добави, че е необходима качествена кампания, която да доведе до по-висок интерес към ваксинацията.

Проф. Петрова отново изтъкна ефективността на ваксините и подчерта, че наличието на фалшиви сертификати в България изкривява статистиката за заразени и починали хора, които са били с поставени ваксини, защото не е ясно дали те наистина са били ваксинирани.

Тя даде пример със страни, в които ваксинационното покритие е върху 70-80% от населението, където вече животът се връща към нормалното:

“Единствено със сериозна ваксинационна кампания, спазване на мерките и карантиниране на заразените можем да се справим”.

See also  Причините за ниското ниво на ваксинация: назидаване, страх и комуникационно пресищане

По думите ѝ, ако вълната продължи да се изкачва, а заедно с нея и тенденцията на висока смъртност, може да се стигне до 1000 жертви на коронавируса на ден.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *