Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Проф. Момеков: Българите не се страхуват да боядисват косите си и да се татуират, но ги е страх да се ваксинират

Мерките срещу разпространението на COVID-19 са необходими, целта им е да спасяват животи. Оспорването им е тъжно, защото сме на челни места по смъртност, заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред БНТ.

seo blog7

“Не може да отричаш всички форми на ограничение. Изглеждаме безкрайно нелепо. Информацията какво съдържа ваксината е публична. Същите тези хора си боядисват косите и пият инстантни напитки, които се разтварят, едва ли са чели какво има вътре. Българите се татуират, но ги е страх да се ваксинират”, допълни проф. Георги Момеков.

Според него хапчетата за лечение на COVID-19 са “оптимистичен вариант”.

“Правят се мащабни проучвания и се дават много категорични данни. Имаме един наистина много категоричен ефект при хапчето на “Пфайзер” – при високорисковите хора, ако този препарат е включен до третия ден от изявата, намалява хоспитализацията с 90% и не е имало смъртни случаи. Ппри хапчето на “Мерк” не е толкова висока ефективността. И двата препарата ще променят правилата на играта. Тези лекарства са направени с много пари, компанията е вложила пари в мащабни клинични проучвания”, отбеляза експертът.

По думите му ще има логистични проблеми, и “това няма да е нещо, което ще наводни аптеките утре”. Но и сега може да се намалят хоспитализациите чрез ваксиниране.

“Ще се планират количествата години напред при лекарствата, това е страхотен пробив, но не е вълшебна пръчица. Ако искаме да живеем спокойно, трябва да разчитаме на други мерки. Получава се плато на новите случаи, всички се надяваме да се обърне тази крива. Нещата са много сериозни”, каза още проф. Георги Момеков.

Източник:

See also  6531 са новите случаи на COVID-19