Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Причините за ниското ниво на ваксинация: назидаване, страх и комуникационно пресищане

Назидаване, страх и комуникационно пресищане са част от причините за ниското ниво на ваксинация срещу COVID-19. Тези становища бяха заявени на среща на ръководството на Министерството на здравеопазването и членовете на Обществения съвет по ваксинация.

Според социолога Първан Симеонов комуникационното пресищане, дори с правилната гледна точка, води до “смяна на канала”.

seo blog7

По думите му българинът трябва да бъде поощряван и насърчаван, а не назидаван. Симеонов припомни, че немалка част от хората не се ваксинират, защото лекарите препоръчваха да се изчака с ваксинацията след преболедуване. На маргинализираните групи, на групите сред младите хора е добре да се въздейства, допълни той.

Страхът е доминиращата причина за неваксинацията, посочи социологът Андрей Райчев.

“Този страх не е случаен, той беше нагнетяван година и половина. Страховита истерия, която властта и медиите хвърлиха върху народа, а вече народът е преминал в режим на оцеляване. Категорично трябва да се излезе от страха. Новата нормалност е настъпила и се казва ненормалност”, каза още Райчев.

Проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по нервни болести в Александровска болница, каза, че недоверието на медиците към ваксините все още не е преодоляно. По думите му има медици, които пред пациентите си или пред здравните медиатори говорят против ваксините. Информационната кампания трябва да бъде ежедневна, а не да затихва, защото и фалшивите новини не стихват, допълни той.

Голяма част от мюфтиите и имамите са ваксинирани, съобщи представител на мюсюлманската общност. Според него роля за доброто ваксинационно покритие при тях имат турските медии, в които не се допускат антиваксърски настроения и има много добра разяснителна кампания. Остава сериозен проблем с младите имами, които повече следят информацията във фейсбук и при тях ваксинацията е трудна, отчетоха.

See also  Петър Витанов: Раковите заболявания струват 100 милиарда евро годишно на Европа

Според психолога Ани Владимирова “китайската капка” със сертификатите действа чудесно и затова не бива да се отстъпва от нея. На същото мнение бе и психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, която посочи, че 90% от персонала на лечебното заведение, което ръководи, е преболедувал или ваксиниран.

гръцки преводач Добрич

Сред поканените популярни личности бяха актьорът Краси Радков, певицата Люси Дяковска, които обясниха решението си да се ваксинират с желанието да предпазят себе си и възрастните си близки.

Присъстващите отбелязаха липсата на представители на Българската православна църква като недостатък, тъй като кампанията би била по-успешна, ако хората бъдат убеждавани от духовните си водачи.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров изрази надежда, че ще можем да се справим с недоверието и отново подчерта, че след въвеждането на зелените сертификати първа доза са си поставили над 200 000 души.

Източник: