Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Превозвачи предлагат: Без граничен контрол между България и Румъния

Превозвачи предлагат: Без граничен контрол между България и Румъния

Снимка: БГНЕС

seo blog7

Щом не ни допускат в Шенген, правителствата на България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), разпространена до медиите.

„Камара на автомобилните превозвачи в България подкрепя позицията на Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния (UNTRR) – щом двете страни бяха блокирани по пътя си към Шенген, правителствата им да започнат активна работа за премахване на граничния контрол между тях“, пишат от професионалната организация.

„И в двете държави транспортният сектор е водещ що се отнася до икономиките им. Транспортният бранш както в България, така в и Румъния, пострада чувствително заради протекционистичните мерки, които ЕС въведе под името Пакет „Мобилност I“. Целта е ясна – намаляване на конкурентоспособността не само на превозвачите от двете държави, а и на техните икономики като цяло“, се посочва още в позицията.

Според превозвачите недопускането ни до Шенген е удар върху бизнеса, върху всички пътуващи хора, както и срещу водачите на тежкотоварни автомобили, които са принудени да чакат с часове и дни на границата.

гръцки преводач Добрич

„България и Румъния заедно поеха по пътя на европейското единство, но нарушаването на основните принципи на ЕС и то от страни с утвърдени демократични принципи е недопустимо. Именно за това България и Румъния трябва да продължат пътя си към Шенген заедно и най-логичната стъпка е именно тази – премахване на граничния контрол“, смятат от КАПБ.

От КАПБ призовават българските власти да предприемат мерки и стъпки съвместно с румънската страна за премахване на граничния контрол с Румъния.

See also  Цените на храните скочиха с цели 32% за година, за последните месеца с над 7%

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген. Присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство получи одобрение.

Източник: