Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Превозвачи искат ясна визия от транспортния министър за сектора

Международните превозвачи настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков заради поскъпването на горивата. От бранша предлагат и конкретни мерки за справяне със загубите на сектора.

“Предлагаме конкретни мерки. Преди 10 дни сме дали индикация за тях. Те могат пряко да повлияят върху цената на горивата. На първо място предлагаме био добавката, която се слага в горивата, да отпадне за определен период от време – 6 месеца. За тази цел не е необходима нотификация от ЕК. Другата мярка е свързана с намаляване на акциза. Виждаме какво се случва в Европа – предприеха се мерки за намаляване на акциза, но там процедурата е по-сложна и се иска нотификация от ЕК. В крайна сметка е война – трябва да се действа бързо и смело”, заяви изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

seo blog7

Той даде пример, че в момента в Унгария е въведен мораториум върху цените на горивата и всички европейски превозвачи сега зареждат там.

“Явно това е правителствена политика, защото акцизът, който се слага върху горивата влиза в унгарската хазна. Считам, че ако се върви към подобна мярка, би следвало да бъде с намаляване на акциза. Това ще има пряко отношения върху цената на горивата. Когато се намали акцизът, ще има намаляване на приходите в хазната, но пък нашите превозвачи няма да им се налага да зареждат в Унгария, а акцизът ще се плаща тук”, изтъкна гостът в студиото.

Арабаджиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че от бранша искат ясна визия от транспортния министър какво ще се случва с автомобилния транспорт.

See also  Възможно е Twitter да фалира, Meta е провален проект за момента

“Не искаме пари. За товарните превози и превозвачи не са предвидени средства. Те явно отиват за железници, пристанища. Ако автомобилният транспорт бъде неглижиран, това ще бъде сериозен удар върху икономиката”, уточни събеседникът.

По думите му приходите, които се генерират, се харчат тук.

гръцки преводач Добрич

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи изрази притеснения, че фирмите в сектора, които са работили изцяло с Русия или с Украйна, са обречени. И добави, че е нужно да потърсят други алтернативи сега или да приключат с дейността си.

“Бизнесът с Русия и Украйна не е определящ по отношение на автомобилния транспорт. Той е значително по-малък, отколкото с ЕС и Турция”, посочи Арабаджиев.

Той уточни, че до края на следващата седмица е разумен срок да получат отговор от правителството какво мисли то по отношение на проблемите в автомобилния сектор.

Източник: