Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Понижението на щатската икономика не успя да влоши нагласите на Wall Street

Понижението на щатската икономика не успя да влоши нагласите на Wall Street

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Негативните данни за представянето на щатската икономика не успяха да помрачат настроенията на Wall Street в четвъртък, когато водещите борсови индекси записаха повишения, съобщи CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 1,03% към стойността си, достигайки 32 529,63 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се увеличи с 1,21% до 4072,43 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite нарасна с 1,08% до 12 162,59 пункта.

И трите водещи индекса са на път да запишат седмичен ръст, както и най-добрия си месец за 2022 г.

гръцки преводач Добрич

Цената на златото нарасна с близо 2 на сто до 1752,9 долара за тройунция. Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 2,671%.

Данните по-рано през деня показаха, че щатската икономика се е свила за второ поредно тримесечие, повишавайки вероятността за навлизане в рецесия. Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е спаднал през второто тримесечие с 0,9% на годишна база след понижението от 1,6% през първите три месеца на годината.

В сряда (27 юли)  Федералният резерв на САЩ одобри лихвено повишение от 75 базисни пункта (б.п.) за втори пореден месец. В традиционната пресконференция след заседанието управителят на ведомството Джером Пауъл отново демонстрира ястребовия* си тон, но призна, че “в даден момент” ще е подходящо темпът на лихвени повишения да се забави.

След кратки понижения в началото на търговската сесия, инвеститорите се отърсиха от опасенията, че агресивните ходове на Фед ще избутат щатската икономика до рецесия.

Още по темата

Много пазарни участници определят рецесията като две последователни тримесечия, в които икономиката се е свила. Процесът обаче е по-сложен от това, като Националното бюро за икономически изследвания в САЩ – официалният арбитър за рецесии в страната – добавя и други фактори.

See also  Инфлационните страхове изпратиха на червено европейските индекси

“Фед може все още да повишава леко лихвите, но знаем, че те няма да продължат да се покачват със същото ниво”, каза Макс Васерман, старши портфолио мениджър и основател на Miramar Capital.

Инвеститорите продължават да следят и данните от продължаващия сезон на отчетите в САЩ. По думите на Васерман корпоративните данни също са причина за оптимизма тази седмица. Те, заедно с вярата, че Фед “на практика е приключил с агресивното затягане”, дават причина на инвеститорите да си отдъхнат.

Honeywell и Etsy добавиха по 3,69% и 9,86% към капитализацията си, след представянето на силни резултати. Акциите на Ford Motor поскъпнаха с над 6 на сто, докато тези на Meta Platforms – компанията майка на Facebook – поевтиняха с 5,22%.

Към момента близо 49% от компаниите в индекса S&P 500 са публикували финансовите си отчети, като от тях 71,5% са надминали очакванията, сочат данните на FactSet.

Световният бенчмарк Брент поскъпна с 0,82% до 107,49 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намаля с 0,13% до 97,13 долара за барел.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното “ястреби”, а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ – б. а.

Източник: