Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Пет недостатъка на колите с предно предаване

Автомобилите с предно предаване се възприемат от много водачи като много по-икономични и по-ефективни. Въпреки това, както всяко друго техническо решение, предното задвижване също има много специфични недостатъци, които карат някои шофьори да съжаляват за избора си в редица пътни ситуации. Основните, според проучване направено от Zcar, са пет. Ето и кои са те.

1. Неравномерно износване на гумите

Пет недостатъка на колите с предно предаване

При автомобил с предно предаване гумите не се износват равномерно, за разлика от автомобилите със задно предаване. И това е така, защото при колите със задно и страничното, и надлъжното натоварване действат едновременно върху всички колела. Докато при автомобилите с предно предаване и двата товара действат само върху предните колела.

2. Разходи за поддръжка на окачването

Пет недостатъка на колите с предно предаване

При сравними класове автомобили и сравнима ценова категория автомобилът с предно предаване губи по отношение на разходите за поддръжка. Окачването в такива автомобили като цяло е много по-сложно и следователно по-скъпо за ремонт. Автомобилите със задно предаване обикновено имат много по-опростено окачване.

3. Контрол

Пет недостатъка на колите с предно предаване

Воланът при автомобили с предно и задно предаване не се държи еднакво. Като цяло автомобилите със задно предаване показват много по-добро управление в различни ситуации, но само на сух асфалт. И всичко това, защото воланът в автомобил с предно предаване е принуден да се бори с допълнителни сили и моменти.


4. Сцепление с пътната настилка

Пет недостатъка на колите с предно предаване

Автомобилите със задно предаване, за разлика от автомобилите с предно предаване, демонстрират много по-добро сцепление на колелата с пътната настилка (отново само при сух асфалт). При ускорение, автомобилите със задно предаване по предсказуем начин “натискат” задната ос.

See also  Renault представя кола на водород следващия месец

5. Маневреност

Пет недостатъка на колите с предно предаване

Маневрирането в тесни пространства с автомобил със задно предаване е много по-лесно, отколкото с автомобил с предно предаване. При последния завъртането на колелата е много по-ограничено заради полуоските.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.