Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Първите клинични данни за Омикрон от Южна Африка са обнадеждаващи

Южноафриканският съвет за медицински проучвания (SAMRC) публикува първи клиничен доклад за хоспитализираните пациенти след появата на варианта Омикрон.

Той описва какво е състоянието на заразените две седмици след откриването на новия вариант. Данните са актуални към 2 декември и са за лечебни заведения в епицентъра на огнището на Омикрон – окръг Тшване в провинцията Гаутенг. Не всички доказани COVID-случаи в тези болници са потвърдени за Омикрон, тъй като не навсякъде се ползват подходящи за това тестове, но може обосновано да се предположи, че случаите са именно такива.

По-голямата част от пациентите в отделенията на COVID не са били зависими от кислород. SARS-CoV-2 е бил случайна находка при пациенти, които са постъпили в болницата по друга медицинска, хирургическа или акушерска причина, е едно от основните заключения.

Тези наблюдения (пълния му текст можете да видите ТУК) идват на фона на две противоречащи си тези за Омикрон – че протича по-леко от досегашните варианти и че е много по-заразен и вече предизвиква вълна от хоспитализирани в Южна Африка. Данните на SAMRC като че намират правдоподобно обяснение в подкрепа и на двете твърдения.

Докладът от ранния опит с Омикрон описва профила на пациентите в болничния комплекс Steve Biko/Tshwane District Hospital в Претория, в сърцето на област Тшване. Между 14 и 29 ноември там са приети 166 души с коронавирус.

“От съществено значение е да се признае, че представената тук информация за пациентите представя само първите две седмици на вълната “Омикрон” в Тшване. Клиничният профил на приетите пациенти може да се промени значително през следващите две седмици, като дотогава ще можем да правим заключения за тежестта на заболяването с по-голяма точност”, уточняват авторите на доклада.

See also  По-строги мерки в София-област от днес, заразените се увеличили с 300% за месец

*Данните в таблицата са момента снимка от 2 декември 2021 г.

От 42-ма хоспитализирани пациенти на тази дата (2.12.2021) 29 души (70%) не са зависими от кислород. Това са пациентите, при които COVID е открит случайно, след като са постъпили в болница по друга причина. 13 пациенти са зависими от допълнителен кислород, от които 9 (21%) имат диагноза COVID-19 пневмония въз основа на комбинация от симптоми, клинични прояви, CXR и възпалителни маркери. На всички са предписани стероиди като основен метод на лечение. Останалите 4-ма пациенти са на кислород по други медицински причини (2 преди това на домашен кислород, 1 със сърдечна недостатъчност и 1 с потвърдена диагноза Пневмоцистна пневмония), пише в анализа.

Авторите отбелязват, че това е картина, която не е наблюдавана при предишни вълни:

“В началото на трите предишни вълни и в хода на тези вълни винаги е имало само по няколко пациенти на стаен въздух в COVID отделението и тези пациенти обикновено са били във фаза на възстановяване и са чакали да се разреши съпътстващо заболяване, преди да бъдат изписани. COVID отделението се разпознаваше по това, че повечето пациенти бяха на някаква форма на кислородна терапия с непрекъснатия звук на назални катетри с голям дебит или пиукащи аларми на вентилатори.

Има само 4 пациенти са под специално наблюдение и един в интензивното отделение. Броят на пациентите на двойна кислородна терапия, високопоточен назален кислород или неинвазивна вентилация (NIV) беше забележимо по-висок при предишните вълни. Това са неофициални данни, но се потвърждават от множество лекари, които преди това са работили в отделенията на COVID в болничния комплекс.

От 38 възрастни, намиращи се в отделенията за COVID на 2 декември 2021 г., 6 са били ваксинирани, 24 не са били ваксинирани и 8 са били с неизвестен ваксинационен статус. От 9 пациенти с COVID пневмония 8 са неваксинирани, 1 е дете. Само един пациент на кислород е бил напълно ваксиниран, но причината за кислорода е била хронична обструктивна белодробна болест.”

See also  И Сърбия обмисля локдаун заради Омикрон

Засега не се наблюдава покачване на дела на починали в болница пациенти с COVID въпреки появата на новия вариант. Рано е обаче за заключения, тъй като обикновено има по-голям интервал между диагностицирането и леталния изход, пише още в анализа.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.