Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Първата ни група антарктици се завръща от ледения континент

Днес по обяд на Терминал 2 на летище София, с полет от Амстердам, се завръща първата група участници в Тридесетата Юбилейна Национална антарктическа експедиция, предаде dariknews.bg.

Това са ветеранът инж. Йордан Йорданов, лекарят д-р Атанас Пелтеков и логистиците Николай Николов, Павел Григоров, Марчо Паунов, Мирослав Хутев, Асан Брахимбашев, Асан Топалски, Александър Найденов, Юлиян Башев и Явор Цветанов.

Групата разполагаше с ограничено време поради 20-дневен принудителен престой в уругвайската база „Президенте Артигас“, на съседния остров Кинг Джордж, поради неблагоприятни атмосферни условия, но успя успешно да реализира планираните задачи – изграждане на основите на новия Лабораторен блок на базата, монтирането на транспортен лифт от брега до строежа и пускането в експлоатация на екологична миниВЕЦ, подаваща част от необходимата за функционирането на базата електроенергия.

В момента в базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън са още 14 участници в Експедицията, които изпълняват научни проекти в областта на науките за Земята, биологията и медицината, одобрени от специализиран научен съвет към Националната програма за полярни изследвания, които ще е завърнат в средата на месец март.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник:

See also  Важните новини във ФАКТИ на 14 юли